Abingdon (Oxfordshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abingdon
Abingdon
Abingdon County Hall, muligens tegnet av den berømte arkitekten Christopher Wren
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Vale of White Horse
Admin. grevskap: Oxfordshire
Seremon. grevskap: Oxfordshire
Status By (town)
Befolkning 36 626 (2001)

Abingdon er en markedsby i England som ligger i Oxfordshire i den sørlige delen av landet. Byen er rundt 31 000 beboere.

Abingdon ble tradisjonelt kjent som «Abingdon-on-Thames». Abingdon er administrasjonssenteret for Vale of White Horse, et administrativt distrikt i Oxfordshire. Tidligere var Abingdon fylkesbyen i Berkshire. Abingdon, som har en rik historie, er en av flere steder i Storbritannia som hevder å være den eldste fortsatt bebodde byen[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Abingdon ligger 13 km sør for Oxford på et flatt dalområde ved elven Thames og har beliggenhet på vest eller høyresiden av denne elven hvor en mindre elv, Ock, renner inn i fra Vale of White Horse (kan oversettes til «Den hvite hestens dal»). Det går lokale busser fra Oxford og de omliggende områder, men den nærmeste mindre jernbanestasjon er ved Culham og Radley.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet har vært bebodd siden tidlig til midten av jernalderen og spor etter en sen jernalderfestning eller inngjerding (oppidum) ligger nedenfor byens sentrum. Festningen var i bruk gjennom hele den engelske romertiden som strakte seg fram til rundt år 400 e.Kr.

Klosteret Abingdon Abbey ble grunnlagt på angelsaksisk tid, muligens på 600-tallet, men dens tidligste historie er forvirret med tallrike legender, diktet opp for å øke stedets status og for å forklare stedsnavnet ettersom «don» betyr åskam og Abingdon ligger i en dal. I 1084 feiret Vilhelm I av England påske i klosteret og etterlot deretter sin sønn, den framtidige Henrik I av England, for å få sin utdannelse der.

I løpet av 1200- og 1300-tallet var Abingdon sentrum for et blomstrende jordbruksområde med omfattende handel i ull og hadde en berømte veveri og klesindustri. Abbeden synes å holdt et marked fra de tidligste tider og charter eller frihetsbrev for å holde marked har blitt gitt av ulike monarker, fra Edvard I til Georg II. I 1337 oppsto et opprør i protest mot abbedens kontroll over dette markedet og hvor flere munker ble drep.

Etter oppløsningen av Englands klostre i 1538 sank byen ned i forfall, og i 1555, ved mottakelsen av en representant for byens sørgelige tilstand bevilget den katolske dronningen Maria I av England et charter for å etablere en borgermester (mayor), to lensmenn (bailiffs), tolv sjefsborgere (chief burgesses), og seksten hjelpeborgere (secondary burgesses), borgermesteren som bestyrer for markedet, kronfogd og en fredsdommer. Tilstedeværelsen av et hospital, Christ's Hospital, opprinnelig tilhørende lauget Det hellige kors, som ble nedlagt ble grunnet oppløsningen av klostervesenet, gjenopprettet ved sitt gamle navn som et fattighus isteden for ved kong Edvard VI.

Byrådet hadde fullmakt til å velge en borger til parlamentet og denne retten fortsatte helt fram til Forordningen om omfordeling av parlamentsseter i 1885.

Klosteret Abingdon Abbey.

I 1790 ble Abingdon Lock (en sluse som muliggjorde heving og senking av båter) og brakte elvbåttrafikk til byen. I 1810 ble kanalen Wilts and Berks Canal åpnet og forbant Abingdon med Semington via kanalene Kennet and Avon Canal. Abingdon ble en nøkkelforbindelse mellom store industritettsteder som Bristol, London, Birmingham og området Black Country. I 1856 ble jernbanen Abingdon Railway og forbant byen med Great Western Railway ved Didcot. Kanalen Wilts and Berks Canal ble oppgitt i 1906, men en frivillig stiftelse arbeider for øyeblikket for å gjenåpne den. Abingdons jernbanestasjon ble stengt for passasjerer i september 1963, men selve jernbanen forble åpen for godstrafikk fram til 1984. Den nærmeste jernbanestasjonen er nå Radley, 3 km unna. Den gamle jernbanestasjonen har blitt omfattende utviklet er nå stedet for et stort varehus og omgitt av hundrevis av nye boliger og hus.

Abingdon var fylkesbyen for Berkshire og hadde en praktfull fylkeshall og rettssal, nå et museum, som var antatt tegnet av Christopher Wren. Imidlertid ved at Abingdon ikke greide å utnytte jernbanerevolusjonen og ble kun et sidespor gjorde at byen ble likestilt med Reading. I 1974, under reorganiseringen av lokalstyret, ble Abingdon ikke hovedstad for fylket, men administrasjonssetet for det nye distriktet Vale of White Horse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Abingdon. Royal Berkshire History.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Storbritannias geografi-stubbDenne Storbritannias geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.