Beyond Good & Evil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beyond Good & Evil
UtviklerUbisoft Montpellier
UtgiverUbisoft
DistributørSteam
GOG.com[1]
Ubisoft Store
PlayStation Store
Epic Games Store
RegissørMichel Ancel
DesignerMichel Ancel
Sebastien Morin
KomponistChristophe Heral
SpillmotorJade
Plattform
Utgivelse11. november 2003 (PlayStation 2; Nord-Amerika)
14. november 2003 (PlayStation 2; Europa)
19. november 2003 (Microsoft Windows; Nord-Amerika)
5. desember 2003 (Microsoft Windows; Europa)
2. desember 2003 (Xbox; Nord-Amerika)
11. desember 2003 (Nintendo GameCube; Nord-Amerika)
2003 (Nintendo GameCube; Australia)
27. februar 2004 (Nintendo GameCube; Europa)
27. februar 2004 (Xbox; Europa)
2. mars 2011 (Xbox 360)
8. juni 2011 (PlayStation 3; Europa)
28. juni 2011 (PlayStation 3; Nord-Amerika)
september 2008 (Microsoft Windows)
SjangerAction-eventyrspill, snikespill, sci-fi-spill
ModusEnspiller[3]
AldersgrensePEGI 7
Nettstedbeyondgoodevil.com
Del av en serie
Beyond Good & Evil 2

Beyond Good & Evil er et action-eventyrspill fra 2003. Det kom ut til PlayStation 2, Xbox, Nintendo GameCube og Windows.[4] En oppdatert HD-versjon kom ut til PlayStation 3 og Xbox 360 i 2011.[5]

En oppfølger til spillet, Beyond Good and Evil 2, ble annonsert i 2017.[6]

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Spilleren skal kontrollere hovedpersonen Jade, fra et tredjepersonsperspektiv. Jade er en ung fotojournalist, som er bosatt på et øy fyr som fungerer som et hjem for barn som ble foreldreløse etter Domz-angrep. Jade kan løpe, bevege seg snikende, hoppe over forskjellige hindringer og groper, klatre i stiger eller skyve og slå dører eller andre gjenstander. Som Jade skal spilleren undersøke en rekke installasjoner på leting etter sannheten om en krig mot en fremmed trussel. Underveis må spilleren løse ulike gåter, og finne veien forbi motstandere for å nå områder som kan inneholde fotografiske beviser.

Spillerens helse, representert med hjerter, avtar når spilleren blir utsatt for fiendtlige angrep. Helsen kan gjenopprettes ved hjelp av fiktive matvarer. Hvis spillerens helse er oppbrukt, kommer spillet til å begynne på nytt ved det siste lagringspunktet. Noen ganger er det kun mulig å komme videre i spillet ved hjelp av andre karakterer. Disse karakterene er datastyrte, men spilleren kan dirigerer dem med forskjellige kommandoer. I tillegg til å skaffe beviser og gjennomføre oppdrag, kan spilleren bruke et kamera for å ta fotografier av ulike dyrearter i bytte mot valuta.

Eller man kan skanne gjenstander for å avsløre mer informasjon om miljøet. Spilleren kan også bruke et luftputefartøy for å reise rundt i verden. Senere anskaffes romskipet Beluga, og luftputefartøyet kan legge til kai ved siden av romskipet. Begge kjøretøyene krever etter hvert oppgraderinger hvis man skal komme frem til nye områder, og komme seg gjennom resten av spillet. Oppgraderingene kan kjøpes ved å bruke perler som kan samles inn i løpet av hele spillet, ved å fullføre oppdrag, utforske flere områder, eller andre opprag. Kjøretøyene kan repareres ved hjelp av en "Repair Pod" hvis de blir skadet av motstandere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien finner sted i år 2 435 på gruve-planeten Hillys, som ligger i en avsidesliggende del av galaksen. Selve samfunnet kombinerer moderne elementer, for eksempel epost og kredittkort, med science fiction og fantasi - for eksempel romfartøy og antropomorfe dyr sameksisterende med menneskene. I det spillet begynner er Hillys under beleiring av romvesener kalt "Domz" som bortfører vesener for å tappe livskraften ut av dem, eller de implanterer vesener med sporer for å konvertere dem til slaver.

Før åpningen av spillet har et militært diktatur kalt "Alpha Sections" kommet til makten på Hillys, og de lovet å forsvare befolkningen. Imidlertid virker det ikke som de er i stand til å forhindre Domz. En hemmelig motstandsbevegelse, IRIS -nettverket, forsøker å slåss mot Alpha-seksjonene. Men Jade oppdager etter hvert at alfa-seksjonene er besatt, og blir manipulert, av Domz.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GOG.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Redump.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 15130, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 
  4. ^ Adams, David (12. november 2003). «Beyond Good & Evil». IGN (engelsk). Besøkt 3. oktober 2022. 
  5. ^ Kolan, Patrick (2. mars 2011). «Beyond Good & Evil HD Review». IGN (engelsk). Besøkt 3. oktober 2022. 
  6. ^ Henley, Stacey (10. juli 2022). «Will We Ever Get To See Beyond Good & Evil 2». TheGamer (engelsk). Besøkt 3. oktober 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]