Fotojournalistikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fotojournalistikk er en type visuell journalistikk hvor man dokumenterer eller portretterer virkeligheten gjennom fotografi eller levende bilder.

Fotojournalistikk skiller seg fra andre typer fotografi gjennom strenge etiske retningslinjer og aktsomhetskrav, tilsvarende det som kreves av muntlig og skriftlig journalistikk. I Norge blir dette blant annet regulert gjennom pressens selvpålagte etiske normer i Vær Varsom-plakaten.

Nyhetsbilde fra Völkischer Beobachter som viser sudettyskere som hilser invaderende tyske tropper i Sudetenland etter München-forliket 1938. Den gråtende kvinnen representerte glede i den nasjonalsosialistiske propagandaen, men sorg i kritiske, vestlige aviser, gjengitt i en beskåret utgave av bildet. Historie kan for øvrig forklares som «fortellingen om det som har skjedd».

Historie[rediger | rediger kilde]

Illustrasjoner ble tidlig brukt i aviser. Illustrated London News (1842 - 2003) var den aller første ukeavisen som benyttet seg av illustrasjoner og fotografier, gjengitt med xylografi.[1] De publiserte blant annet fotografier tatt av Roger Fenton under Krimkrigen. Fenton regnes som den første krigsfotografen og hans arbeid la grunnmuren for moderne fotojournalistikk.[2] Katastrofer, inkludert togvrak og bybranner, var populære motver for de illustrerte avisene i starten.

Det som antas å være det første nyhetsfotografiet i Norge var av en branntomt i Bergen, tatt av fotografen Marcus Selmer. Bildet ble gjengitt med xylografi og publisert i Illustreret Nyhedsblad 8. mars 1863.[3]

Fotojournalistikk i Norge[rediger | rediger kilde]

Pressefotografenes Klubb er en interesseorganisasjon for norske pressefotografer og arrangerer hvert år «Årets Bilde»-konkurransen og DOK-festivalen i Fredrikstad.[4]

Norge eneste bachelorutdanning i fotojournalistikk finnes ved Høgskolen i Oslo og Akershus.[5] Den tok over etter Norsk Pressefotografskole i Fredrikstad i 1995.[6]  

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brake, Laurel; Demoor, Marysa; Beetham, Margaret (2009). Dictionary of Nineteenth-century Journalism in Great Britain and Ireland. Academica Press. s. 495. 
  2. ^ Hayward, Keith; Presdee, Mike (2010). Framing Crime: Cultural Criminology and the Image. Routledge. s. 38. 
  3. ^ Sivertsen, Erling (1995). Avisfotografiet - en truet autoritet : fotojournalistikk i dagspressen : en historisk introduksjon. Institutt for journalistikk. s. 11. 
  4. ^ «Fotojournalisten - Kontakt». Besøkt 31. oktober 2014. 
  5. ^ Høgskolen i Oslo og Akershus. «Fotojournalistikk». Besøkt 1. november 2014. 
  6. ^ Simensen, Jens O. (1995). Fra start til mål: Norsk pressefotografskole. Gamle Fredrikstad: Institutt for journalistikk. s. 6–8. ISBN 8271471465.