Benedict Cai Xiufeng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benedict Cai Xiufeng
Født24. jan. 1917Rediger på Wikidata
Død20. aug. 2007Rediger på Wikidata (90 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1948–), katolsk biskop (1993–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1993–)
  • Bishop of the Catholic Patriotic Association Rediger på Wikidata

Benedict Cai Xiufeng (født 24. januar 1917 i Pingnan i Kina, død 20. august 2007) var en kinesksk katolsk biskop av Wuzhou, tilknyttet den kinesiske patriotiske katolske forening og ikke i alment erklært enhet med Den hellige stol. Hans bispedømme ble et de facto ikke-anerlkjent bispedømme i de kinesiske myndigheters øyne; et samlew-bispedømme for hele provinsen Guangxi ble gjort til bispedømme med Nanning som eneste anerkjente bispesete.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cai Xiufeng ble døpt i 1932. Han studerte ved småseminaret i Jiangmen i Guangdong, deretter i Wuzhou i Guangxi, og gikk så på presteseminaret i Guiyang i Guizhou ag avsluttet sin presteformasjon i Aberdeen i Hongkong.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 3. desember 1948 av biskop Frederick Anthony Donaghy, M.M. Hans første oppgave som prest var å undervise i engelsk og latin på presteseminaret.

I 1950 ble han av organer understilt det kinesiske kommunistiske parti gjort til administrator av Wuzhou i Guangxi. I 22 år, fra 1956 til august 1978,var han i fengselet, noe han kanlte å være i Sankt Paul' skole. I 1980 vendte han tilbake arbeide i Wuzhou: Han underviste i engelsk ved en videregående skole, og tok deretter opp sin prestelige tjeneste. Hans «realistiske» innstilling til den generelle situasjon satte ham ham i stand til å akseptere en grad av kontroll så lenge den gav ham rom til å utøve sin prestelige tjeneste; i forhold til kristne prinsipper og troskap til paven var han ubøyelig.

Biskop av Wuzhou[rediger | rediger kilde]

I 1993 ble han i en alder av 75/76 år utvalgt til biskop av Wuzhou. Uten pavelig mandat ble han bispeviet den 3. desemver 1993 i katedralen i Guangzhou. Hovedkonsekrator var «patriotisk» biskop Joseph Zhong Huaide av Jinan; medkonsekrerende var de «patriotiske» biskoper Peter Paul Li Panshi av Jiangmen (Kongmoon), James Ping Leung Lin av Guangzhou (Kanton), og Anthony Zhong Quanzhang av Meixian (Kaying).

Bispedømmet Wuzhou hadde i hans embedstid omlag 20.000 katolikker, og hadde fire prester og 26 nonner, og fem presteseminarister ved den tid han døde. Biskopen var kjent for sin enkle levemåte: Det ble dsagt at han døde i de samme klærne som han hadde gått til innkjøp av omlag 20 år tidligere til en kostnad for bare tre yuan. Han oppfordret folket å ikke legge så meget vekt på pengerikdom, for - som han sa - «kjærlighet til penger er veien til helvete».

Biskop Cai etablerte også et kvinnelig ordenssamfunn som begynte med tre nonner og var vokst til omkring tyve ved hans død, og han bygde en rekke kirker. Han reiste utrettelig rundt i menighetene, og besvimte av og til av utmattelse under reisene.

Død, bisettelse etter flere år[rediger | rediger kilde]

Han døde den 20. august 2007 i en alder av 90 år. Ved requiemmessen den 24. august var det mange prester, ordensfolk og lekfolk.[1] Han ble imidlertid ikke bisatt - i mange år var urnen med hans aske i prestegården til Xiwangkirken i hans hjemby Pingnan; bispedømmet hadde ingen egen gravlund og heller ingen økonomi til å etablere en. Regjeringen hadde ikke returnert de eiendommer som ble fonfiskert fra bispedømmet i 1950-årene.

Det ble heller ikke holdt minnestunder i en rekke år i frykt for at regjeringen ville ha grepet inn. Kinesiske kommunistioske myndigheter var kjent for til tider å forstyrre begravelser og til og med skade gravene til ikke statlig anerkjente biskoper.

Det skulle ta seks år før hans levninger fikk et endelig hvilested.[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]