Belgravia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Belgravia
Belgravia
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Westminster
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Indre London

Belgravia er et område i City of Westminster i det sentrale London, sørvest for Buckingham Palace.

Beskrivelse, historie[rediger | rediger kilde]

Området var eid av Richard Grosvenor, 2. marki av Westminster, og ble utviklet i 1820-årene med Thomas Cubitt som den viktigste entreprenøren. Belgravia kjennetegnes av flotte terrasser med hvite, stukkdekorerte hus. Fra begynnelsen av var det et av Londons mest eksklusive boligområder, en status Belgravia har bevart. Rundt Sloane Square ligger en rekke eksklusive butikker, og i området rundt Belgrave Square ligger det mange ambassader.

Etter andre verdenskrig sluttet man å bruke mange av de største husene som boliger, men bruksområdene er sterkt begrenset av myndighetene. Det er bare visse typer virksomheter som kan ta dem i bruk som kontorbygninger, som ambassader, veldedige foreninger og institutter. Noen av dem er ved begynnelsen av det 21. århundre i ferd med å bli gjort om til bolighus igjen, ettersom de ikke lenger er så godt egnet til kontorlokaler, samtidig som det blir stadig flere personer i London som er rike nok til å kjøpe de store husene. De er blant verdens dyreste boliger, ofte med priser på over ti millioner pund.

22. juni 1922 ble den pensjonerte britiske generalen Henry Hughes Wilson skutt ned og drept i Belgravia. Britene mente det var IRA som stod bak, og krevde at Michael Collins tok affære mot okkupantene i Four Courts, ellers ville de selv gjøre det. For Collins var det viktig å ikke gi britene et påskudd for å sette inn styrker i Irland, og han ble dermed tvunget til å angripe, noe som utløste den irske borgerkrig. Det britene ikke visste var at det var Collins selv som hadde beordret drapet på Wilson, som represalie etter angrep mot katolikker i Nord-Irland.

Kjente beboere[rediger | rediger kilde]

En del kjente mennesker har bodd i Belgravia. Det dreier seg blant annet om komponisten Frédéric Chopin (1810-1849), komponisten Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), skuespilleren Vivien Leigh (1913-1967), forfatteren Ian Fleming (1908-1964), skuespilleren Sean Connery, skuespilleren Roger Moore, forfatteren Mary Shelley (1797-1851), den tidligere statsminister Margaret Thatcher, skuespilleren og forfatteren Joan Collins, sangerinnen Sarah Brightman og modellen Elle Macpherson.