Hertug av Westminster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våpenskjoldet til hertugene av Westminster.

Hertug av Westminster er en adelstittel som ble opprettet av dronning Victoria av Storbritannia i 1874, og ble skjenket til Richard Grosvenor, den daværende tredje markien av Westminster, som således ble den første hertug. Tittelen kommer av Westminster, og er en adelstittel i Det forente kongerikes adel. Den 2,, 3., 4., og 5. hertug var hans barnebarn. Den nåværende hertug er den 7., Richard Grosvenor, som arvet hertugdømmet den 9. august 2016 som følge av at hans far Gerald døde. Den nåværende hertug er også gudfar av prins George av Cambridge.[1]

Hertugen av Westminsters sete er Eaton Hall i Cheshire og ved Abbeystead House i Lancashire. Familiens hus i London var Grosvenor House i Park Lane. Det tradisjonelle gravsted for hertugene er den gamle kirkegård ved siden av kirken St. Mary's Church i Eccleston i Cheshire.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hugh Grosvenor, 1. hertug av Westminster, som også hadde titlene jarl Grosvenor og marki av Westminster

Richard Grosvenor, den 7. baronetten, ble baron Grosvenor i 1761. I 1784 ble han både vicomte Belgrave og jarl Grosvenor under Georg III. Tittelen marki av Westminster ble tildelt Robert Grosvenor, 2. jarl Grosvenor ved kroningen av Vilhelm IV i 1831.

Underordnede titler: Marki av Westminster (opprettet i 1831), jarl Grosvenor (1784), vicomte Belgrave (1784), og baron Grosvenor (1761). Markitittelen tilhører Det forente kongerikes adel, resten tilhører Storbritannias adel. Tittelen til eldste sønn og arving er jarl Grosvenor.

Grunnleggeren av den engelske Grosvenor-familien kom til England med Vilhelm Erobreren. Han het egentlig William «Gros Veneur». Han var villjaktsmesteren til Vilhelm Erobreren, og som takk for tjenesten fikk han eiendommer i Nordvest-England.

Grosvenor Baronetter av Eaton (1622)[rediger | rediger kilde]

Grosvenor-jarler (1784)[rediger | rediger kilde]

Markier av Westminster (1831)[rediger | rediger kilde]

Hertuger av Westminster (1874)[rediger | rediger kilde]

Arving: Pr. d.d. ingen
Arving til markiet Westminster er: Francis Grosvenor, 8. jarl av Wilton

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Prince George's godparents announced», BBC News. 23. oktober 2013.
  2. ^ «St Mary's Church, Eccleston» Arkivert 11. desember 2017 hos Wayback Machine., Open Buildings
  3. ^ Marit Tronier Halvorsen (10. august 2016). «Storbritannias rikeste er død». Dagens Næringsliv. Besøkt 10. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Grosvenor Dukes of Westminster – kategori av bilder, video eller lyd på Commons