Litani (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Litani-elven i rødt

Litani eller Leontesfloden (arabisk: نهر الليطاني, Nahr al-Lytany) er en viktig elv i det sørlige Libanon. Den har sine kilder vest for Baalbek i den fruktbare Bekaadalen og munner ut i Middelhavet nord for Tyr, en av Libanons største byer. Den er over 140 km lang, og er den lengste og viktigste elven som har hele sitt løp innen Libanons grenser.

Etter å ha rent sørover parallelt med grensen mot Syria i retning det nordlige Israel og Golanhøyden, gjør elven en krapp sving vestover. Nær denne svingen er Litani kun fem kilometer fra elva Hasbani og fire km fra grensen til srael.

Den delen av elven som renner vestover til havet kalles også Qasimiyeh. Her er elven grensen mellom øvre Galilea i sør og Libanonfjellene i nord. Qasmieh-Ras-el-Aïn-regionen rundt elvens utløp er et av Libanons største irrigerte områder med mange kanaler med vann fra Litani. Det er på 3264 hektar, og dyrkingsområde særlig for citrusfrukt og banan. Under omtrent hele sin lengde er Qasimiyeh-sektoren av Litani omtrent parallelt med den israelske grense (som er gjsn 18 km mot sør).

Referanser[rediger | rediger kilde]