Bartholomew Woodlock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bartholomew Woodlock
Født30. mars 1819[1][2]Rediger på Wikidata
Dublin[2]
Død13. des. 1902[2]Rediger på Wikidata (83 år)
Dublin[2]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1841–), katolsk biskop (1879–), filosof, pedagog, rektor (1854–), universitetslærer (1842–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Ardagh and Clonmacnoise (1879–1895)
  • titulærbiskop (1895–) Rediger på Wikidata
Akademisk gradDoktorgrad (studieretning: teologi, deles ut av: Pontifical Roman Seminary)[2]
Utdannet vedClongowes Wood College (1833)[2]
Pontifical Roman Seminary (18361842)[2]
FarWilliam Woodlock[2]
MorMary Cleary[2]
SøskenWilliam Woodlock[2]
GravlagtSt. Mel's Cathedral, Longford

Bartholomew Woodlock (født 30. mars 1819 i Dublin i Irland, død 13. desember 1902 samme sted) var en katolsk biskop, filosof og pedagog. Han etablerte den katolske universitetsskolen i Dublin, og grunnla Society of St Vincent de Paul i Irland. Han var den andre rektor ved det katolske universitetet i Irland, nå University College Dublin, etter kardinal John Henry Newman.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bartholomew Woodlock var sønn av William Woodlock og Mary Cleary. Faren hans var advokat og medarbeider til Daniel O'Connell. Foreldrene hans var fra Roscrea i County Tipperary. Hans søster Johanna giftet seg med Sir Dominic Corrigan, en kjent lege.

Woodlock ble utdannet ved Jesuit Day-School i Dublin og Clongowes Wood College. Deretter, med støtte fra erkebiskopen av Dublin og jesuittene, gikk han på Appolinare-seminaret i Roma, og vant priser i teologi og filosofi under studiene. Han ble tildelt graden Doctor of Divinity i en alder av 22 år.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 18. desember 1841 ble han presteviet for erkebispedømmet Dublin.

Han ble med staben ved All Hallows College i Drumcondra i Dublin i 1843, som nettopp var blitt etablert av Fr. John Hand, etter å ha møtt ham i Roma. Han fungerte som professor i dogmatisk teologi til 1854, da han ble utnevnt til president for høyskolen. Han fungerte også som viserektor og visepresident for det colleget, samt prest i Dublin bispedømme.

Bartholomew Woodlocks svigerinne, filantropen Ellen Woodlock, var med på å etablere det som ble Temple Street Children's University Hospital; hun var også den eneste kvinnen som var med i underhusets utvalgte komitémøter om Irish Poor Relief.[3]

I 1844 var han med på å opprette den første avdelingen av St Vincent De Paul i Irland,[4] som leder av dets første møte der den 14. desember 1844. Han ble utnevnt til åndelig veileder for organisasjonen og var aktiv i den frem til han ble utnevnt til biskop.[5] Sammen med arkitekten J.J. McCarthy og William Nugent var han med på å grunnlegge Irish Ecclesiological Society i 1849.

I 1861 ble Woodlock utnevnt til rektor ved det katolske universitetet i Irland, etterfølgende etter kardinal John Henry Newman Han hadde stillingen til han ble utnevnt til biskop.[6] I tråd med Newmans pedagogiske filosofi opprettet Woodlock den katolske universitetsskolen i 1867 som en forberedende skole for det katolske universitetet i Irland.

Biskop av Ardagh[rediger | rediger kilde]

Bartholomew Woodlock ble utnevnt den 4. april 1879 og viet til biskop av Ardagh den 1. juni samme år i Det sixtinske kapell i Roma av pave Leo XIII; medkonsekrantene var kurieerkebiskop Alessandro Sanminiatelli Zabarella og kuriebiskop Francesco Marinelli, O.E.S.A.

Han flyttet til sin bisperesidens i Newtownforbes, utenfor Longford, for å begynne på sin bispelige tjeneste, som skulle vare i seksten år. Hans embetsperiode var bemerkelsesverdig for hyppigheten og regelmessigheten med hvilken Woodlock besøkte menighetene og institusjonene i bispedømmet. Han etablerte og fremmet utdannings- og religiøse institusjoner. Han fullførte grunnleggelsen av Sisters of Mercy-klostrene i Ballymahon og Mohill, utvidet klosteret for skolrordenen La Sainte Union des Sacrés Coeurs i Banagher, og introduserte ordenen i Athlone sammen med Maristbrødrene for å bessørge mellomstadieutdanning av gutter og jenter. Han satte i gang restaureringsarbeid ved det gamle bispesetet Clonmacnoise og brukte alle sine private sparepenger på ferdigstillelsen av St Mels katedral i Longford.

Som følge av et fall i mai 1894 i London, da han brakk sin høyre arm, ble biskop Woodlock plaget av langvarig og alvorlig sykdom. I september 1894 bad han paven om å innvilge han avskjed, og oppgav sin svekkede helse og det faktum at han var fylt 75 år. Han tjenestegjorde i enda noen måneder i Longford til den 21. januar 1895, og han få uker etter da utnevnt til titulærbiskop av Trapezopolis.

Han døde i 1902 på All Hallows College, og ble gravlagt i St Mel's Cathedral i Longford.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f g h i j Archief Guido Gezelle[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Women and Philanthropy in Nineteenth-Century Ireland av Maria Luddy.
  4. ^ About us SVP St. Vincent De Paul Northern Ireland.
  5. ^ Memoir of the Most Rev Dr Woodlock (Dublin, 1903)
  6. ^ UCD Timeline, ucd.ie. Lest 15. november 2022.
  7. ^ woodl, lest 25. oktober 2023