Hopp til innhold

Clonmacnoise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clonmacnoise
LandIrland
StedOffaly
Etablert6. århundre
Kart
Kart
Clonmacnoise
53°19′26″N 7°59′28″V

Clonmacnoise (irsk: Cluain Mhic Nóis, i betydningen «Engen til Nós’ sønner») er et nå ødelagt kloster som ligger i grevskapet Offaly i Irland, ved elven Shannon sør for Athlone, grunnlagt i 544 av Kieran av Clonmacnoise, en ung mann fra Rathcroghan i grevskapet Roscommon.[1] Fram til 900-tallet hadde det nære tilknytninger til kongene av Connacht.

Sankt Kieran (irsk: Ciarán) grunnla klosteret i det gamle området Uí Maine innenfor Connacht på et punkt der den store øst-vestlige landruten (Slighe Mhor, «de fem store veier») møter elven Shannon etter å ha krysset myrene i sentrale Irland kjent som Esker Riada[2] (esker, også kalt rullesteinsås eller «geiterygg»).[3] Den strategiske plasseringen av klosteret hjalp det til å bli et viktig senter for religion, læring, håndverk og handel på 900-tallet;[4] og sammen med Clonard abbedi var det et av de mest kjente religiøse stedene i Irland, og som ble besøkt av lærde fra hele Europa. Fra 800- til 1000-tallet var stedet alliert med kongene av Meath. Mange av overkongene i Tara (ardrí) og av Connacht ble gravlagt her.

Clonmacnoise ble stort sett forlatt på slutten av 1200-tallet. I dag omfatter stedet ni kirker i ruiner, en festning, to runde tårn og et stort antall utskårne steinkors og korsheller.[5] Den irske regjeringens etat Office of Public Works forvalter den bevarte ruinen. Et tolkesenter med audiovisuell presentasjon er åpent for publikum, kirkegården er i bruk og gudstjenester finner sted i et moderne kapell.[6]

Grunnleggelse[rediger | rediger kilde]

Clonmacnoise ble grunnlagt i 545 av Kieran av Clonmacnoise på det stedet hvor den viktigste landruten mellom øst og vest gjennom myrene i det sentrale Irland krysset elven Shannon. Kieran hadde vært elev av Diarmuid fra Clonard og Finnian av Clonard.

Like etter at Kieran ankom møtte han Diarmait mac Cerbaill som ifølge tradisjonen hjalp ham med å bygge den første kirken – en mindre konstruksjon i tømmer som skulle ble den første av mange mindre kirker på stedet. Diarmait skulle senere gjøre krav på tittelen som den første kristne overkongen i Irland.

Kieran døde et år senere av gulfeber, han var da i begynnelsen av tredveårene.

Flere bygninger og keltiske høykors kan fortsatt beskues i Clonmacnoise.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Clonmacnoise sett fra elven Shannon

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Abbey and School of Clonmacnoise», Catholic Encyclopedia
  2. ^ «Clonmacnoise», Irish Tourism
  3. ^ «esker», NAOB
  4. ^ Moss (2014), s. 126
  5. ^ Moss (2014), s. 126-127
  6. ^ Clonmacnoise, Heritage Ireland

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • King, Heather A. (1998): Clonmacnoise Studies Bind 1. Duchas & Wordwell. ISBN 0-7076-5098-4.
  • King, Heather A. (2003): Clonmacnoise Studies Bind 2. Dept of the Environment, Heritage and Local Government & Wordwell. ISBN 0-7557-1793-7.
  • Moss, Rachel (2014): Medieval c. 400—c. 1600: Art and Architecture of Ireland. New Haven, CT: Yale University Press. ISBN 978-0-3001-7919-4

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Clonmacnoise – kategori av bilder, video eller lyd på Commons