Hopp til innhold

Barthélémy Nguyên Son Lâm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barthélémy Nguyên Son Lâm
Født13. aug. 1929Rediger på Wikidata
Død9. juni 2003Rediger på Wikidata (73 år)
BeskjeftigelseTeolog, universitetslærer, katolsk prest (1957–), katolsk biskop (1975–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1975–)
  • biskop (1994–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetVietnam

Barthélémy Nguyễn Sơn Lâm P.S.S. (født 13. august 1929 i Tùng Chanh i Fransk Indokina; død 9. juni 2003 i Thanh Hóa i Vietnam) var en vietnamesisk ordensgeistlig og katolsk biskop av Thanh Hóa.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Barthélémy Nguyễn Sơn Lâm sluttet seg til sulpicianerne, og ble presteviet den 29. juni 1957.

Biskop av Da Lat[rediger | rediger kilde]

I 1975 ble han utnevnt av pave Paul VI utnevnt til biskop av bispedømmet Đà Lạt i Sør-Vietnam. Han ble ordinert til biskop i katedralen i Saigon den 17. mars 1975 av erkebiskop Henri Lemaître, apostolisk delegat til Vietnam; medkonsekratorer var Paul Nguyên Van Binh, erkebiskop av Saigon, og François-Xavier Nguyên Van Thuán, biskop av Nha Trang.

Umiddelbart etter å ha blitt ordinert, fløy den nye biskop på den siste flyvningen fra Saigon til Da Lat. Da han ankom bispedømmets provinshovedstad om ettermiddagen, fant han ut at byen hadde vært øde og forlatt fordi befolkningen hadde flyktet før de nye styresmakter tok over. Den 19. mars 1975 tok biskop Lam offisielt bispedømmet Da Lat i besittelse, markert ved en seremoni holdt ved Da Lat-katedralen. Biskop Lams innsettelse fant sted i sammenheng med at innbyggere i byen dro på grunn av krigstidsforholdene.

Da han overtok bispedømmet, bestemte biskop Lam seg for å la seminaristene midlertidig vende tilbake til sine familier. Han skrev i sitt første hyrdebrev til de troende den 1. april med det formål å oppmuntre bispedømmets menighetsmedlemmer til å søke Guds vilje og leve som gode mennesker.

Den 19. april 1975 utstedte Nguyen Son Lam et nytt brev (generalbrev nr. 2) sendt til menighetene i Da Lat bispedømme, som nevnte at en ny regjering var opprettet i to administrative provinser i bispedømmet. I brevet uttrykte biskop Lam sine tanker om hvorvide katolisismen kunne utvikle seg og overleve under den nye regjering. I brevet fordømte biskop Nguyen Son Lam dem som mente at munker og prester hadde flyktet fra Nord-Vietnam, og sa at bare noen få av dem migrerte sørover, hovedsakelig på grunn av evakueringen av Nord-Vietnams krigssoner. Når han snakket om spørsmålet om omskolering, uttrykte han følelsen av at slik omlæring nok ville være vanskelig og ubehagelig, men har også mange gode aspekter og la til at takket være denne læringen hadde de nye kadrene mange beundringsverdige og elskelige egenskaper. Biskop Lam forsvarte imidlertid det syn at materialistiske og ateistiske ideer ikke skulle følges og uttalte at det er mange mennesker som bare er ateister og materialister i ordet og sa at de også har åndelig tro og idealer og menneskehetens gode fremtid.

Mindre enn en halv måned etter generalbrev nr. 2 skrev Nguyen Son Lam generalbrev nr. 3 til bispedømmets menighetslemmer 1. mai 1975. Brevet oppfordret biskopen til å forøke sin kjærlighet til den synlige kirke, og ber alle om å forene seg og leve den katolske troen intenst i den nye tid. Til oppfordret han de troende til entusiastisk å utvikle verdensenhet og forøke veldedige aktiviteter. Den 22. mai skrev han et brev til prestene, hvor han tydelig ga uttrykk for behovet for å opprettholde nattverdsfeiringen i den nye vanskelige perioden. Den 24. samme måned skrev han et håndskrevet brev til salesianerne, om situasjonen til unge mennesker som sklir ut av Kirkens fold, og utdanning av unge mennesker i den nye tid.

Biskop Lam bekrev senere også de særskilte fullmakter en biskop har når han mister kontakten med Den hellige stol, som faktisk også var å velge og ordinere en hjelpebiskop. Angående denne saken sa biskop Lam at han hadde sendt et brev til prestene. Han nevnte også religiøs praksis for unge mennesker og ba prester om å være oppmerksomme på å ta vare på unge mennesker med religiøse ambisjoner.

I et brev til prester med tittelen Prester i Det nye testamente, nevnte Nguyen Son Lam prestene under det nye regime. Han vurderte at prester ikke lenger savner gullalderen, ikke trenger gamle privilegier og praktiserer et liv i offer og fattigdom gjennom arbeid. Biskop Lam nevnte også at prester er bekymret for å leve i det nye regime. I brevet siterte han mange historier fra Bibelen for å styrke prestenes tro, og analyserte himmelske tider – jordiske fordeler og menneskelighet i etterkrigssituasjonen. Han ba også om positive aktiviteter for å demonstrere en annen mentalitet, betydningen av å eliminere fordommer og bidra til å eliminere tvil. Nguyen Son Lam bad prestene om å legge til side frykt, pessimisme og tvil, og til å hengi selv til Gud.

I sine første år i Da Lat stod biskop Nguyen Son Lam overfor mange vanskeligheter da landet fikk nytt politisk styre. Men prestene og lekfolket var støttende og han ble bedre tilpass i årene som fulgte.

Biskop av Thanh Hoa[rediger | rediger kilde]

Den 23. mars 1994 utnevnte pave Johannes Paul II ham til biskop av bispedømmet Thanh Hóa.

Han var også sekretær for Den vietnamesiske bispekonferanse.

Han forble i tjeneste i sitt bispeembede til sin død 9. juni 2003 i en alder av 73 år.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org ngvnh, lest 25. mai 2024