Nasjonalordenen (Elfenbenskysten)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for storoffiser
Ordensstjerne for storoffiser

Nasjonalordenen (fransk: L’Ordre National) er en ivoriansk orden innstiftet 10. desember 1960 til belønning av særlige fortjenester og fremragende innsats for nasjonen.[1] Ordenen er Elfenbenskystens fremste. Landets president er ordensherre og stormester.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Nasjonalordenen er inndelt i fem grader, etter mønster av den franske Æreslegionen:[2][1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Nasjonalordenen består av et rødkantet hvitt malteserkors.[1] Midtmedaljongen er i gull og viser en elefant sett forfra omgitt av en palmekrans. Medaljongen er omgitt ev en grønn bord med innskriften «REPUBLIQUE» og «DE COTE D’IVOIRE» i hver sin halvsirkel. Reversen bærer en inskripsjon med landets motto «UNION, DISCIPLINE, TRAVAIL» (enhet, disiplin, arbeid). Korset er lagt på en krans. Ordenstegnene er like av utforming, men varierer i størrelse etter grad og er opphengt i bånd med ulik utforming.[1]

Ordensstjernen består av ordenskorset med stråler i korsvinklene.[1]

Ordensbåndet er helrødt.[1]

Ordensbåndet
Ordensbåndet


Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen kan tildeles for sivil så vel som militær innsats.[2] Den kan også tildeles utlendinger. Presidenten blir automatisk innehaver av storkors. Den som utnevnes til Nasjonalordenen må være minimum 30 år. For å komme i betraktning til ordenstildeling må man ha 15 års tjeneste bak seg i offentlig sektor eller 20 år i privat sektor.[3] Bare personer med god karakter og med fulle sivile og politiske rettigheter kan tildeles ordenen. Utnevnelse skjer til ordenens laveste trinn, med mulighet for forfremmelse etter bestemte intervaller.[3]

Ordenen kan også tildeles utlendinger og disse kan utnevnes direkte til høyere trinn enn ridder.[3]

Utnevnelser skjer to ganger årlig, 1. januar og 7. august.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Sainty og Heydel-Mankoo 2006, s. 1244–1245.
  2. ^ a b Werlich 1974, s. 262.
  3. ^ a b c d Ordensstatutter Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine., La grande chancellerie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ordensstatutter, La grande chancellerie.
  • Sainty, Guy Stair og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006.
  • Werlich, Robert: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974.