Bøkebørstespinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bøkebørstespinner
bøkebørstespinner, hann
bøkebørstespinner, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calliteara pudibunda (Dasychira pudibunda)
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Bøkebørstespinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Calliteara
Habitat: på land, larver bøk og andre løvtrær og busker
Utbredelse: Europa
Asia
Larve, gul fargevariant

Bøkebørstespinner (Calliteara pudibunda) er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Denne grå arten ble nylig funnet for første gang i Norge, men vi har to lignende arter, granbørstespinner (C. abietis) og heibørstespinner (C. fascelina).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 35 – 62 mm), kraftig, grå spinner. Hunnen er betydelig større og kraftigere enn hannen. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede og ganske korte hos hunnen. Som hos mange andre børstespinnere er beina kledt med lange, utstående hår og ser nesten ut som piperensere. Kroppen er kort og trinn med middels lange, grå hår. Forvingen er forholdsvis smal, avrundet trekantet, grå, med mer eller mindre tydelige, mørke tverrbånd. Bakvingen er lys grå, med et utydelig, mørkt tverrbånd og en liten, mørk flekk nær roten. Larven finnes i to fargevarianter, en lys, grønngul og en brunlig rød. Den har fire barberkost-lignende hårdusker på ryggen og en kvast av lange, røde hår på det bakerste leddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bøkebørstespinneren lever mest i bøkeskog, men kan også forekomme i edelløvskog eller også i andre former for løvskog. Larven lever først og fremst på bøk, men kan også leve på eik, hengebjørk og andre løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli, og hannene kommer gjerne til lys. Parringen er langvarig og kan pågå opptil et døgn, deretter legger hunnen opptil 500 egg. Nyklekte larver kan spres med vinden ved at de bruker en silketråd som seil. De er utvokste på høsten, kryper da ned på bakken, spinner seg inn i en kokong og forvandler seg til en puppe, som overvintrer. Her skiller arten seg fra de fleste andre nordlige børstespinnere, som overvintrer som egg eller larver.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bøkebørstespinneren finnes fra Den iberiske halvøy og Storbritannia østover gjennom Russland til Japan, sørøstover til Afghanistan. I Norden finnes den over hele Danmark, i Sverige nord til Uppland og i det sørligste Finland. Den ble funnet i Norge for første gang i Kristiansand i 2008.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hydén, N., Jilg, K. & Östman, T. 2006. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Ädelspinnare-tofsspinnare. Lepidoptera: Lasiocampidae-Lymantriidae. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. ISBN 91-88506-59-2
  • Aarvik, Leif, Berggren, Kai, Haugen, Leif Tommas og Bakke, Sigurd A. (2009) Nye funn av sommerfugler i Norge 7. Insekt-Nytt 34: 15-28.
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]