Båndringspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Båndringspinner
Båndringspinner
Båndringspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Malacosoma castrensis
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Ekte spinnere
Underfamilie: Lasiocampinae
Habitat: åpne, solrike områder
Utbredelse: Nord-Afrika, Europa, nordlige Asia
båndringspinner, larve

Båndringspinner (Malacosoma castrensis) er en sommerfugl som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). I Norge finnes den bare i et lite område langs kysten fra svenskegrensen til Vest-Agder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 24 – 40 mm), gul- eller brunaktig spinner. Det er stor forskjell på kjønnene. Hannen er gul med brune striper på forvingene, mens den mye større hunnen er rødbrun med to brede, lyse tverrbånd. Som vanlig hos spinnere har hannen store, fjærformede antenner, hunnens antenner er kortere og mye slankere, kamformede. Hannens bakvinger er sjokoladebrune, hunnens samme farge som forvingene. Larven er svart med en oppbrutt, blå stripe langs sidene av ryggen og en bred, uregelmessig, oransje og svart stripe langs midten. Den ligner larven til okergul ringspinner, men virker mer brokete, fargene er mindre rene. Hodet er blått. Den har sparsomme, lange, lyse, oppstående hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Båndringspinneren finnes på tørre, åpne, solrike marker med kort vegetasjon, for eksempel strandenger og beitemarker. Larvene kan finnes på en rekke forskjellige planter, oftest i kurvplantefamilien (Asteraceae), blant andre ryllik, vanlig knoppurt, svæver og burot. Den kan også leve på kjemper (Plantago spp.), bringebær og andre planter. De lever selskapelig i et silkespinn, bortsett fra i det siste larvestadiet da de lever enslige. De kryper ut fra spinnet sammen og følger da gjerne spesielle ruter langs silkespor ut til næringsplantene. De utvokste larvene forpupper seg i en gul kokong, de voksne spinnerne klekkes etter tre – fire uker. De flyr i juli – august. Etter parringen legger hunnen 500 – 700 egg i en tett spiral rundt et strå eller en tynn kvist, før hun dør. Eggene klekkes ikke før neste vår. De tåler å overflommes av sjøvann uten å ta skade.

Næring[rediger | rediger kilde]

Båndringspinner spiser deler av grass, blader og andre "stilker". Væsken får den i seg ved å suge vanndråper som er på gress, strå OSV.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Båndringspinneren forekommer fra Nord-Afrika, gjennom det meste av Sør- og Mellom-Europa, østover gjennom Russland til Stillehavet, Mongolia og Tibet. I Norge finnes den bare ved strandkanten fra Østfold vestover til Vest-Agder. Bestandene er gjerne små og spredte.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]