Okergul ringspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Okergul ringspinner
okergul ringspinner, hann
okergul ringspinner, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Malacosoma neustria
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: okergul ringspinner, vanlig ringspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Ekte spinnere
Underfamilie: Lasiocampinae
Habitat: varme, tørre, buskrike marker
Utbredelse: Nord-Afrika, Europa, nordlige Asia

Okergul ringspinner (Malacosoma neustria) er en sommerfugl som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). Denne lille spinneren forekommer i Norge langs kysten av Østlandet og Sørlandet.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 26 – 42 mm, hunnen større enn hannen), mer eller mindre okergul spinner, grunnfargen varierer fra ganske lys gul til rødbrun. Forvingen har to omtrent parallelle, brune tverrstriper, området mellom disse er ofte litt mørkere enn resten av vingen. Ellers er vingene ensfargete. Som vanlig hos spinnere er hannens antenner lange og fjærformede, hunnens mye kortere og spinklere. Larven er karakteristisk, hodet og en bred stripe på hver side av ryggen er blå. Den har også en oransje og hvit midtstripe langs ryggen og er sparsomt kledt med ganske lange, mørke, utstående hår. Puppen, som ligger inne i en kokong, er ganske slank, grønnlig, kledt med korte, ullaktige hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Okergul ringspinner finnes i solrike, åpne områder som buskmarker og havnehager. Larvene lever selskapelig på busker og trær i rosefamilien, for eksempel apal, slåpetorn, hagtorn og steinnype. Lenger sør i Europa kan de til tider gjøre en del skade i frukthager, men de er sjelden noe problem i Norden. Om larvene blir forstyrret, slipper de seg gjerne ned og kroppen bli merkelig dvask, noesom kan lure et rovdyr til å tro at larven er død og har begynt å gå i forråtnelse. Larvene lager et felles, hvitt silkespinn som de oppholder seg i når de ikke er ute og spiser. Om morgenen sitter de gjerne oppe på spinnet og soler seg. De voksne spinnerne flyr på ettersommeren og tidlig på høsten, mest fra solnedgang til midnatt. Hunnen legger 150 – 300 egg i ringer rundt en kvist av en brukbar fødeplante, denne atferden har gitt opphav til navnet ringspinner. Larvene som klekkes holder sammen gjennom hele larvetiden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Okergul ringspinner finnes fra Nord-Afrika, gjennom det meste av Europa, østover til Korea og Japan. I Norge forekommer den langs kysten på Østlandet og Sørlandet, vestover til Vest-Agder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]