Augustin Rösch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Augustin Rösch (født 11. mai 1893 i Schwandorf i Bayern, død 7. november 1961 i München) var en tysk katolsk prest, tilhørende Jesuittordenen, og opposisjonell til det nasjonalsosialistiske styret i Tyskland.

Han tilhørte den såkalte Kreisau-kretsenKreisauer Kreis») som ble startet av Helmuth James von Moltke som arbeidet mot nasjonalsosialistenes styre.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rösch gikk i årene 1899 til 1903 på folkeskole i Schwandorf, og deretter fram til 1908 på Königliche Humanistische Gymnasium i Rosenheim.

Han gikk inn i Jesuittordenen da han fylte 18 år, men ble under første verdenskrig skrevet ut til tjeneste i hæren og deltok blant annet i slaget om Verdun. Han ble ordinert til prest i 1925, og sammen med Otto Faller, ledet han skolen Stella Matutina fra 1925 til 1935.

Motstandsarbeid mot Hitler[rediger | rediger kilde]

I 1935 ble han utnevnt til provinsial for den såkalte Oberdeutschen Provinz for jesuittene, en posisjon han satt i helt fram til det tyske sammenbruddet i 1945. Som provinsial var han både en sterk kritiker av det nasjonalsosialistiske styret og arbeidet for arresterte ordensbrødre. Han utnevnte i denne posisjonen Alfred Delp som sin representant i motstandarbeidet. Innen Kreisau-kretsen var han kontaktpunktet mellom denne og det katolske motstandsarbeidet, og engasjerte seg i gruppens arbeid med konfesjonelle og kulturelle spørsmål.

Etter at 20. juli-attentatet viste seg mislykket, gikk Rösch i dekning på en bondegård. Han ble imidlertid etter hvert funnet, arrestert og torturert før han ble sendt til Dachau konsentrasjonsleir.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av krigen, ble han sendt fra Dachau til Berlin for forhør, men ble frigjort av den fremrykkende røde armé.

Han var leder for Caritas i Bayern fra 1947 og fram til sin død i 1961.