Hopp til innhold

Art director

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Art director (AD) er en stillingsbetegnelse som brukes om en idé- og konseptutvikler som har ansvar for å lede og sammenstille visjonen til en visuell produksjon. Stillingen finnes i flere ulike bransjer, for eksempel innen reklame, film- og TV, redaksjonelle medier (aviser og tidsskrifter), PR, design, spill eller mote. Rollen har riktignok litt ulike funksjoner og ansvarsoppgaver i det ulike bransjene.

En sentral oppgave for en AD er å oversette kundens, oppdragsgiverens eller regissørens visjon og målsettinger til konkrete konseptuelle og visuelle uttrykk. Dette innebærer ofte å lede og samarbeide med et team av kreative fagfolk, inkludert grafiske designere, illustratører, fotografer, regissører og produsenter. En AD kan spille en avgjørende rolle i å forme det visuelle uttrykket til en merkevare eller et prosjekt, og deres bidrag er ofte avgjørende for suksessen til en kampanje, en film eller et annet visuelt prosjekt.

Som art director skal man ha en bred kompetanse innen visuell kommunikasjon og bør inneha kunnskap omdesignprinsipper, typografi, fargebruk og komposisjon. Man må også evne å omdanne abstrakte ideer og konsepter til visuell kommunikasjon som er effektiv og treffer målgruppen på en meningsfull måte.I tillegg til å ha solid faglig kompetanse, må en dyktig Art Director også være en god kommunikator og leder.

Reklamebransjen[rediger | rediger kilde]

I reklamebransjen er en Art Director ofte omtalt som en kreatør og jobber vanligvis sammen med en tekstforfatter i et kreativt team. Sammen har de det kreative ansvaret for idé- og konseptutvikling, produksjon og ferdigstilling av en kommunikasjonsoppgave. Det ferdige resultatet kan innta mange former, for eksempel som en kampanje[1], en film, et arrangement, en kommunikasjonsstrategi eller et nytt produkt. I tillegg til å jobbe kreativt, må en kreatør også forstå, omdanne og utnytte strategi og analyse i den kreative kommunikasjonen, slik at den er effektiv og appellerer til målgruppen.

I utgangspunktet er art directoren ansvarlig for det visuelle, og tekstforfatteren ansvarlig for det tekstuelle. Men, en AD kan også jobbe med overskrifter og annen tekst, og tekstforfatteren kan jobbe med visueller og estetikk. Selv om en god art director forventes å ha kompetanse innen grafisk design og teknisk kunnskap om produksjon, er det ikke forventet at man må være flink til å skissere for hånd eller lage illustrasjoner.

I et reklamebyrå jobber det kreative temaet som regel sammen med et større team på de ulike prosjektene. Temaet kan blant annet bestå av en kunderådgiver, prosjektleder, researcher, planner, grafisk designer og innholdsprodusent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vikøren, Birger M. (23. august 2023). «reklamekampanje». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 4. november 2023. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata