Art director

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Art Director (AD) er en samlebetegnelse for en rekke forskjellige stillinger innen reklame, PR, film, TV, internett og videospill. Ordet er satt sammen av de engelske art, «kunst» og director, «leder». Yrkestittelen AD er aldri oversatt til norsk, men norske ordbøker forklarer art director blant annet som «ateliersjef», «person i annonse- eller reklamebyrå som leder og koordinerer utformingen av annonser og reklamekampanjer (både tekst og bildestoff)» eller «reklamemedarbeider med hovedansvar for visuell utforming». Fellesnevneren for en ADs arbeidsoppgaver er i første rekke relatert til design, form, farge, innhold og uttrykk. Jobben krever kreativitet og evne til å sette nye idéer ut i live.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Reklamebyråer, forlag, dags- og ukepresse, samt TV-selskaper og produksjonsselskaper for film og video er noen av virksomhetene som trenger art directorens kompetanse. En art director vil ofte arbeide i en gruppe som har ansvar for idé- og konseptutvikling rundt en kommunikasjonsoppgave. De sitter også med ansvaret for den visuelle utformingen og gjennomføringen av gruppens idé. Dette innebærer blant annet et betydelig regi- og produksjonsansvar. Det er viktig med ett sterkt visuelt talent og kunnskaper og praktiske ferdigheter på en rekke områder innenfor det visuelle fagfeltet.

Reklame[rediger | rediger kilde]

Tross tittelen, er en art director ikke nødvendigvis leder for den kreative prosessen i et reklamebyrå. I vår tid er det vanligere å se en AD i samarbeid med en tekstforfatter. Disse to jobber ofte tett sammen for å utvikle et overordnet konsept for en reklamekampanje. Tekstforfatteren er ansvarlig for det verbale innholdet, og art directoren for det visuelle. Dette betyr likevel ikke at ikke en AD kan komme med verbale innspill og formuleringer, siden de to jobber tett sammen i denne delen av prosessen. Fordeling av ansvarsområder, gjensidig tillit og konstruktiv kritikk er viktige elementer i samarbeidet. Ideelt sett skal det tekstuelle og visuelle ikke etterape hverandre, men heller forsterke budskapet.

Det finnes ingen oppskrift for hvordan en slik arbeidsgruppe skal angripe en oppgave, men generelt sett er tekstforfatteren mer involvert i informasjonssøk, -innhenting og kundekontakt, mens en AD er ansvarlig for ferdiggjøring.

Kunnskap innen markedsføring og -kommunikasjon er viktig. Ferdighetene i å formulere og kommunisere et budskap, fremfor det å dekorere, skiller gjerne en «art director» fra en «designer.» Det er mange fagområder som overlapper hverandre, og design er en viktig del av det som kommuniseres. En god art director bør ha ett godt øye for design, besluttsomhet og bred, teknisk kunnskap.

I større reklamebyrå er det ofte en kreativ leder som har ansvar for flere kreative arbeidsgrupper, samt prosjektledere og konsulenter, mens et mindre byrå kun kan bestå av en kreativ gruppe.

Magasin- og avisproduksjon[rediger | rediger kilde]

En art director i pubiliseringssammenheng jobber vanligvis tett sammen med redaktørene. I magasiner opparbeider de ofte ett overordnet konsept for hovedsaker og småsaker i utgaven. I en slik sammenheng er en art director i hovedsak ansvarlig for det visuelle uttrykket, mens redaktøren sitter med det endelige ansvaret for utgavens tekstmessige innhold.

I avisproduksjon vil en art director være ansvarlig for uttegning av sider, holde orden på annonse- og bildemateriell og kontakt mellom typografer/grafikere, fotografer og redaktør.

Film[rediger | rediger kilde]

En AD arbeider ofte direkte under en regissør, og samarbeider med resten av fagfolkene på filmsettet for å skape et overordnet, visuelt uttrykk. De tar seg av mange av de administrative aspektene ved produksjonen, inkludert fordeling av arbeidsoppgaver, overholde budsjettet, legge timeplaner, samt kvalitetskontroll.[trenger referanse] Tittelen har den siste tiden blitt mer populær, og utøvere med AD-tittel er blitt ett vanlig syn på både større og mindre filmsett. Som i mange andre stillinger sees de ofte på som en visuell leder.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]