Arnold Sommerfeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arnold Sommerfeld 1897 i Göttingen.
Arnold Sommerfeld i 1935

Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld (født 5. desember 1868, død 26. april 1951) var en tysk teoretisk fysiker og pioner i utviklingen av atom- og kvantefysikken.

Sommerfeld studerte matematikk og naturvitenskap ved Albertina-universitetet i hans hjemby Königsberg i Øst-Preussen. Hans avhandling ble skrevet med hjelp av rådgiver og matematiker som Ferdinand von Lindemann. Han gjennomførte den nasjonale eksamenen i 1892. Deretter avtjente han militærtjeneste ved et reserveregiment i Königsberg. Han ble dimitert i september 1893, og i de neste åtte årene sto han oppført som frivillig med åtte ukers militærtjeneste.

Sommerfeld var en anerkjent teoretiker og han hadde flere uvurderlige bidrag til kvanteteorien. Han ble tildelt mange æresbevisninger i sin levetid, som f.eks Lorentzmedaljen og Max-Planck-medaljen. Han ble også valgt til medlem av Royal Society of London, United States National Academy of Sciences, Academy of Sciences i Sovjetunionen og den indiske Academy of Sciences. Sommerfeld står bak utdannelsen av et stort antall studenter for en ny æra med teoretisk fysikk. Han ble 81 ganger nominert til Nobelprisen i fysikk, og han fungerte som professor og veileder for flere senere nobelprisvinnere i fysikk enn noen annen veileder. Sommerfeld døde, i en alder av 83 år, i München av skader etter en trafikkulykke mens han gikk tur med sitt barnebarn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Arnold Sommerfeld – sitater