Gerd Fleischer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gerd Fleischer
Født17. sep. 1942Rediger på Wikidata (81 år)
BeskjeftigelseMenneskerettsaktivist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserJenteprisen (2014) (sammen med: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger)[1]
Biskop Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris (2020)[2]

Gerd Elinor Fleischer (født 1942) er en norsk menneskerettighetsforkjemper. Hun er leder for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og en fremtredende representant for norske krigsbarn.

Hun har norsk-samisk mor og tysk far. Hun er oppvokst i Troms. Som barn ble hun selv utsatt for diskriminering, vold og forfølgelse fra lokalsamfunnet og den norske staten. Som 13-åring måtte hun rømme hjemmefra, etter at moren var blitt gift med voldelig «jøssing». Som 17-åring forlot hun Norge. Etter atten år i eksil, det meste av tiden i Mexico by,[3] kom hun tilbake til Norge, fast bestemt på å kjempe for rettferdighet for krigsbarna og alle ofre for diskriminering og forfølgelse. Hun har to adopterte barn, opprinnelig gatebarn fra Mexico. Hun har deltatt i krigsbarnas søksmål mot den norske staten ved den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2007.

Foran Sametingsvalget 2009 var hun andrekandidat for Samefolkets Parti i valgkretsen Sør-Norge.[4]

I 2020 mottok hun Fjellbuprisen, som deles ut av Nidaros bispedømme til personer som gjennom sitt mot og klarsyn har bidratt til å rette oppmerksomhet mot og bevisstgjøre betydningen av kristne og humanistiske verdier i samfunns- og kulturliv.[5] Ved overrekkelsen av prisen belyste biskop Herborg Finnset hvordan Gerd Fleischer representerte de samme verdiene som biskop Arne Fjellbu forsvarte i møte med den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig:

«Nidaros bispedømmeråd ønsker å gi heder til en imponerende og helstøpt livsinnsats, til en tydelig og modig stemme mot urett, rasisme og diskriminering i det norske samfunnet. Vi ønsker å gi heder til et menneske som har våget å utfordre vår kollektive samvittighet og båret de personlige kostnadene ved sitt engasjement – tro mot sine idealer og tro mot seg selv.»[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.plan-norge.no, besøkt 25. januar 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ nearadio.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. oktober 2007. Besøkt 16. januar 2010.  artikkel i ukeavisen Ledelse, besøkt 16. jan 2010
  4. ^ Aslaksen, Eilif Andreas (17. juni 2009). «Gerd Fleischer». NRK. Besøkt 29. juni 2023. «Gerd Elinor Fleischer er 2. kandidat på lista til Samefolkets Parti i valgkrets 7.» 
  5. ^ a b «Utdeling av Fjellbuprisen til Gerd Fleischer. Tale av biskop Herborg Finnset, Nidaros domkirke, 04.06.2020» (PDF). 4. juni 2020 – via kirken.no. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]