Gerd Fleischer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gerd Fleischer
Født17. september 1942 (76 år)
Beskjeftigelse Menneskerettsaktivist
Utmerkelser Jenteprisen (2014)

Gerd Elinor Fleischer (født 17. september 1942) er en norsk menneskerettighetsforkjemper. Hun er leder for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og en fremtredende representant for norske krigsbarn.

Hun har norsk-samisk mor og tysk far. Hun er oppvokst i Troms. Som barn ble hun selv utsatt for diskriminering, vold og forfølgelse fra lokalsamfunnet og den norske staten. Som 13-åring måtte hun rømme hjemmefra, etter at moren var blitt gift med voldelig «jøssing». Som 17-åring forlot hun Norge. Etter atten år i eksil, det meste av tiden i Mexico by,[1] kom hun tilbake til Norge, fast bestemt på å kjempe for rettferdighet for krigsbarna og alle ofre for diskriminering og forfølgelse. Hun har to adopterte barn, opprinnelig gatebarn fra Mexico. Hun har deltatt i krigsbarnas søksmål mot den norske staten ved den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2007.

Foran Sametingsvalget 2009 var hun andrekandidat for Samefolkets Parti i valgkretsen Sør-Norge.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. oktober 2007. Besøkt 16. januar 2010.  artikkel i ukeavisen Ledelse, besøkt 16. jan 2010
  2. ^ nrk.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]