Hopp til innhold

Nardo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nardo
Torbjørn Bratts veg er en del av fylkesvei 6658 gjennom Nardo
Basisdata
BydelLerkendal
KommuneTrondheim
Grenser tilLerkendal, Berg, Moholt, Othilienborg, Hoeggen, Nidarvoll, Sunnland, Sorgenfri
NavnebakgrunnEtter norrønt, Njarðar-hóll, som kan oversettes til isolert høyde.
Beliggenhet
Kart
Nardo
63°24′29″N 10°25′04″Ø

Nardo er et område i Trondheim. Nardo ligger sør for selve Midtbyen og øst for Nidelva. Navnet Nardo skriver seg fra norrøn tid, og man regner med det lå et gudehov tilegnet Njord her.

Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse utpekte i 2004 Nardo som den bydelen i Trondheim hvor innbyggerne hadde det best.[1]

Beliggenhet

[rediger | rediger kilde]

Området Nardo strekker seg fra Lerkendal i nord og til Risvollan i sør. Grensene i øst og vest er henholdsvis Moholt og Sunnland.

Med tiden har det endret seg en del hvilke områder som regnes til Nardo. Tendensen er at Nardo, noe feilaktig, har strukket seg sørover. Handlesenteret Nardocenteret har bidratt mye til dette, i tillegg til at Nardo administrative distrikt frem til 1. januar 2005 betegnet bydelene Nardo, Steinan, Bratsberg, Nidarvoll og Hoeggen. Nardo er fra 2005 underlagt Lerkendal administrative bydel.

Omkjøringsveien og Nardokrysset deler bydelen i to deler, Nardosletta er et relativt flatt område fra Omkjøringsveien og sørover til Nardocenteret. Nord for Omkjøringsveien ligger Blomsterbyen og Nardotoppen, henholdsvis øst og vest for Torbjørn Bratts veg.

Sør for Nardo ligger det fire store borettslag hovedsakelig bestående av blokker og rekkehus: Othilienborg, Vestlia, Sollia og Risvollan. Sistnevnte er blant Norges største borettslag.

Nardo har en bydelsklubb i fotball, Nardo Fotballklubb, og deres mannlige a-lag spiller i 2. divisjon i 2020. De startet et seniorlag på kvinnesiden i 2014, som også spiller i 2. divisjon i 2020. Nardo FK holder til i Nissekollen – et friluftsområde i Blomsterbyen – hvor klubben har et klubbhus og to fotballbaner med kunstgressunderlag, en stor og en liten.

Utdanning

[rediger | rediger kilde]

I hjertet av bydelen ligger Nardo skole. Den nye skolen ble åpnet i 2008 etter en byggeperiode på to år med midlertidig oppholdssted for elevene i brakker på Sverresborg. Bydelens lokale ungdomsskole er Sunnland ungdomsskole, rett vest for Nardo.

Nærmeste videregående skole er Strinda videregående skole som tilbyr studieretning for idretts- og studieforberedende fag.

Nardo ligger også i umiddelbar nærhet til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, campus Gløshaugen.

Næringsvirksomhet

[rediger | rediger kilde]

Nardo er først og fremst et boligstrøk og har få butikker og andre arbeidsplasser i selve bydelen. Sør i bydelen ligger bydelssenteret Nardocenteret. Trondheims Mercedes-Benz-forhandler, Motor-Trade er også lokalisert på Nardo. Røde kors og Tapir er noen av de få virksomhetene som har lokaler på Nardo. Et treningssenter med navnet Tren her har også nylig dukket opp nær Motor-Trade.

Kommunikasjon

[rediger | rediger kilde]

Nardo ligger like ved Omkjøringsveien og er lett tilgjengelig med bil. Det meste av kollektivtransport til og fra Nardo foregår med buss, hovedsakelig bussrute nr. 11 og 22. Helt nord i bydelen ligger også Lerkendal jernbanestasjonStavnebanen.

Gårdsnavnet

[rediger | rediger kilde]

Gårdsnavnet Nardo (Nardoe/Nardve (1801)) var tidligere matrikulert til Lade sogn i Strinden prestegjeld. I 1801 nevnes 2 gårder: Nardoe nedre og Nardve den mellemste. I 1886 nevnes 4 gårder: Nardo nordre, vestre, østre og søndre med tilsammen 7 bruk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «- Nardo er fantastisk». Adresseavisen. 15. januar 2005. Arkivert fra originalen 10. mars 2016. Besøkt 15. august 2009. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]