Borge (Østfold)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Borges kommunevåpen fra 18. juli 1980 til 1. januar 1994. Kommunen dekket et område hvor det var flere borger i middelalderen.

Borge er en kommunedel i Fredrikstad kommune i Viken fylke og utgjør det meste av kommunens areal øst for Glomma. Den var tidligere et et prestegjeld og en kommune, opprettet som Borge formannskapsdistrikt i 1837[1] og var frem til 1994 en selvstendig kommune, med Sellebakk som administrativt sentrum. Borge er nå et kirkesogn i Fredrikstad domprosti.

Flere ganger har deler av det opprinnelige formannskapsdistriktet blitt splittet opp, 1. januar 1910 ble Torsnes skilt ut som egen kommune, etter fradelingen hadde Borge 1 538 innbyggere. I 1951 ble et område med 53 innbyggere overført til Fredrikstad. 1. januar 1964 ble eiendommene Gansrød og Ulfeng med 30 innbyggere samt deler av Torsnes kommune en del av Fredrikstad. Den siste sammenslåingen fant sted 1. januar 1994, da Borge, med 11 959 innbyggere og areal på 76 km², ble slått sammen med kommunene Kråkerøy, Onsøy, Rolvsøy og Fredrikstad til storkommunen Fredrikstad. Kommunesenteret var Sellebakk.

Forut for den siste sammenslåingen var det folkeavstemning om hvorvidt Borge skulle deles mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Befolkningen i nordre Borge fikk valget mellom å tilhøre Fredrikstad eller Sarpsborg. Flertallet stemte for tilhørighet til Fredrikstad. Borge er mest kjent for å være fødestedet til polfareren/oppdageren Roald Amundsen. I dag står det en byste over Amundsen ved Tollbodbrygga i bydelen Cicignon i Fredrikstad. Det står også en bauta over Amundsen i en liten park i enden av Roald Amundsens gate i Sarpsborg sentrum. Også den kjente gitaristen Robert Uno Normann kom fra Borge.

Referanser[rediger | rediger kilde]