Aristarkhos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Aristarkhos
Aristarchus van Samos, atlas of Cellarius (1646).jpg
Født3110-årene f.Kr. (juliansk)
Samos
Død2300-årene f.Kr.
Beskjeftigelse Matematiker, astronom, skribent

Aristarkhos fra Samos, monument ved Aristotelesuniversitet i Thessaloniki

Aristarkhos fra Samos (født ca. 310 f.Kr., død ca. 230 f.Kr.) var en gresk astronom og matematiker fra antikken.

Det lille en vet om Aristarkhos stammer fra Arkimedes' verk Sandregningen.

Aristarkhos studerte under Straton, sannsynligvis mens Straton var i Alexandria som privatlærer for den senere kong Ptolemaios II Filadelfos.

Straton var en av de mest konsekvente empirikerne blant peripateerne, men tiden var ikke moden for ideene hans, og det samme kan sies om Aristarkhos' forslag om at planetene kretser rundt sola. Selv om autoriteten hans ikke var stor nok til at ideen fikk gjennomslag, nevnte Arkimedes Aristarkhos' heliosentriske hypotese i Sandregningen. Det skulle gå rundt 1 800 år før det heliosentriske verdensbilde fikk støtte av Kopernikus i De revolutionibus orbium coelestium («Om himmellegemenes bevegelse», 1543).

Aristarkhos slo fast at ved halvmåne danner jorden, solen og månen en rettvinklet trekant, noe som gjorde det mulig for ham å beregne solens og månens størrelser med trigonometriske metoder, og å utvikle teoriene videre. Siden han ikke observerte parallaksefeil under observasjon av fiksstjernene, postulerte han at de måtte være uendelig langt borte.

I Aristarkhos' eneste bevarte verk, Om solens og månens størrelser og avstander, tar han utgangspunkt i det det geosentriske verdensbildet, men senere filosofer, eksempelvis Arkimedes i Sandregningen, har sitert Aristarkhos på at han i et annet skrift la fram en hypotese om det heliosentriske modellen.[1]

Et krater på Månen og asteroide nr 3999 har fått navn etter Aristarkhos.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]