Myrkonglefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Araceae)
Hopp til navigering Hopp til søk
Myrkonglefamilien
Anchomanes giganteus
Anchomanes giganteus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Araceae
Juss., 1789
Norsk(e) navn: myrkonglefamilien
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Alismatales
Antall arter: ca. 2000
Habitat: terrestrisk og akvatisk
Utbredelse: tropene
Delgrupper:

Myrkonglefamilien (Araceae) er en plantefamilie i ordenen Alismatales. Den omfatter omkring 3750 kjente arter fordelt på 114 slekter.[1] Familien er mest utbredt i tropiske deler av Nord- og Sør-Amerika, men finnes også i andre tropiske områder, og noen arter er utbredt i kaldere områder på den nordlige halvkule.

De fleste artene er giftige. De fleste artene i familien vokser i tropene, men det er én viltvoksende art i Norge: myrkongle (Calla palustris). Kalmusrot (Acorus calamus) ble tidligere regnet hit, men den plasseres i APG IV-systemet i en egen familie – kalmusrotfamilien. I tillegg kommer skunkkala (Lysichiton americanus), som egentlig er hjemmehørende i vestlige Nord-Amerika, men som nå finnes forvillet enkelte steder i Sør-Norge.[2] En del av artene er vannlevende.

Flere kjente stueplanter hører til myrkonglefamilien: Anthurium, fredslilje, Dieffenbachia, vindusblad (Monstera) og Zamioculcas zamiifolia er populære prydplanter i myrkonglefamilien. Noen kjente vannplanter er andemat (se: andematfamilien), Anubias, Cryptocoryne og vannsalat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christenhusz, M. J. M. & Byng, J. W. (2016). «The number of known plants species in the world and its annual increase». Phytotaxa. Magnolia Press. 261 (3): 201–217. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1. 
  2. ^ «Skunkkala Lysichiton americanus Hultén & H.St.John». Artsdatabanken. Besøkt 3. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]