Anubias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anubias
Anubias barteri var. nana
Anubias barteri var. nana
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anubias
Schott
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Alismatales
Familie: myrkonglefamilien
Antall arter: 8
Habitat: akvatisk og semiakvatisk
Utbredelse: Afrika
Arter:

Anubias er en slekt av blomsterplanter som opprinner i tropiske og sentrale deler av Vest-Afrika. De vokser hovedsakelig i elver og bekker, men kan også finnes i myrer. De har brede, tykke og mørke blader. Taksonomien til artene er ikke enda ferdig, noe som er tilfelle for mange vannplantearter, og de vitenskapelige navnene har ofte blitt endret.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Plantene er vanlige i akvarier, vanligvis festet til steiner eller røtter. I motsetning til de fleste andre akvarieplanter, foretrekker Anubias oftest dempet belysning, og kan også blomstre under vann. I akvariet bør den plasseres i skyggefulle områder, hvis ikke kan alger få fotfeste på bladene.

Mange akvarister regner plantene i denne slekten for noen av de enkleste å holde, siden lys- og næringskravene er veldig lave, men også fordi planteetende fisk ikke vil spise dem. Dette er grunnen til at Anubias er blant de få plantene som kan brukes i akvarier med afrikanske ciklider og gullfisk.

Saktevoksende[rediger | rediger kilde]

Alle artene vokser svært sakte. Vanligvis kommer et nytt blad hver tredje uke eller sjeldnere. Dessverre er dette en av de få artene som ikke reagerer på CO2-tilsetning.

Arter og varieteter[rediger | rediger kilde]

Den mest utbredte arten i akvariehandelen er Anubias barteri var. barteri. Den kan oppnå en maksimal høyde på 30 cm, med blader på 15-25 cm lengde og 5-10 cm bredde. Det største medlemmet i slekten er Anubias heterophylla som kan bli opp til 60 cm høy, med 40 cm lange blader som er 10 cm brede. Den minste er Anubias barteri var. nana, som blir 10 cm høy. Bladene blir opp til 3 cm lange og 2 cm brede.[1][2]

Anubias kan vokse over vann (og vokser gjerne mye fortere når de kan stå med bladene i luft). Dette gjør at de kan brukes i paludarier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Crusio, W. (1979). «A revision of Anubias Schott (Araceae). (Primitiae Africanae XII)». Mededelingen Landbouwhogeschool Wageningen. 79 (14): 1-48. 
  2. ^ Crusio WE (1987). «Die Gattung Anubias SCHOTT (Araceae)». AquaPlanta. Sonderheft (1): 1-44. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]