Vannsalat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vannsalat
Nomenklatur
Pistia stratiotes
L, 1753
Synonymi
Pistia
Populærnavn
vannsalat,
muslingblom,
muslingblomslekta
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAlismatales
Familiemyrkonglefamilien
SlektPistia
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: tropene

Vannsalat eller muslingblom er en plante i myrkonglefamilien. Den er eneste medlem av slekten Pistia. Det er usikkert hvor den opprinnelig kommer fra, men den er trolig pantropisk. Den ble først beskrevet ved Nilen, nær Lake Victoria i Afrika. Den er nå tilstedeværende i nesten alle tropiske og subtropiske ferskvannssystemer, enten naturlig eller gjennom menneskelig spredning.

Den flyter på vannflaten med røttene under flytebladene. Den er en staude med tykke, myke blader som former en rosett. Bladene kan bli opp til 14 cm lange og uten stengel. De er lysegrønne med parallelle vener, bølgete ender og dekket med korte hår som danner kurvaktige strukturer som holder på luftbobler, noe som øker oppdriften. Røttene kan bli svært lange, og det er ikke uvanlig å se røtter som er over 50 cm lange.

Blomstene ligger skjult midt i planten mellom bladene. Små grønne bær dannes etter bestøvningen. Planten kan også formere seg aseksuelt.

Veksten kan gjøre planten til et ugress. Planten har potensial til å skade artsmangfoldet i et vassdrag. Tepper av vannsalat kan blokkere gassutvekslingen mellom vannet og luften, noe som reduserer oksygeninnholdet i vannet og kan ta livet av fisk. De skygger også for lyset, og utkonkurrerer dermed undervannsplanter.

Vannsalat brukes ofte i tropiske akvarier for å gi ly til yngel og småfisk ettersom røttene gir skjul fra annen fisk i akvariet. Den hjelper også med å utkonkurrere alger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]