Anthurium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anthurium scherzerianum

Anthurium-slekten (norsk: flamingoblomst) er en stor planteslekt innenfor myrkonglefamilien. Den er en av de største, mest varierte og sammensatte slektene innenfor denne plante-familien. Den består av om lag 700 arter fra tropisk Sentral- og Sør-Amerika.

Blant disse finnes både epifyttiske og terrestriske arter. Blomstene er som oftest sterkt rødfargete eller rosa, men kan også være hvite. De vokser opp fra midten av planten, og når planten først har begynt å blomstre kommer nye blomsterstengler kontinuerlig.

Det er særlig tre arter som dyrkes som potteplanter. Den vanligste er Anthurium scherzerianum, og den er også den enkleste. Dette skyldes blant annet at bladene er fastere og smalere på denne, og det gjør at de avgir mindre fuktighet. De to andre sortene trenger en eksperthånd for å trives, disse er Anthurium andraeanum, med større, og mer skinnende blomster enn den førstnevnte og Anthurium crystallinum, som dyrkes hovedsakelig for det vakre bladverket skyld, som består av store, mørkegrønne blad med lyse årer.

Anthurium-planter regnes ofte for å være vanskelig å få i blomst på nytt i en vanlig stue fordi de krever så høy og stabil temperatur, og dessuten høy luftfuktighet.

Anthurium-blomster blir ofte benyttet som snittblomster i blomsterbuketter, og de holder seg lenge. Det er Anthurium andraeanum som blir mest benyttet i buketter.