Apokalypsens fire ryttere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fire rytterne fra Johannes' åpenbaring, også kalt Apokalypsen, [1] i Albrecht Dürers berømte tresnitt fra 1498. Rytterne bringer pest, krig, hungersnød og død før Guds endelige dom over menneskene. Over er en engel, nede til venstre en biskop som faller inn i Dødsrikets monstergap. Trykket inngår i en serie med motiver fra evangelisten Johannes' endetidssyner.
«Apokalypsens fire ryttere» malt av Matthias Gerung 1530-32. Her har verdenserobreren på den hvite hesten kongekrone, hermelinskappe og regnbue. Mannen med skålvekt har kjortel i gult, en farge som i middelalderen symboliserte falskhet og skam. Guds helvetesstraff i Dødsriket truer som en flammende uhyrekjeft bakerst. Nede til høyre er dommedagsprofeten selv.

Apokalypsens fire ryttere er fire skikkelser i Johannes' åpenbaring, det siste skriftet i Bibelen og kristendommens apokalyptiske fortelling om Guds plan for jordas undergang.[1] Skapningene rir på hester av forskjellig farge og representerer endetidstegn, hendelser og ulykker som angivelig vil skje i endetiden før Kristus kommer tilbake og Gud holder dom over gode og onde mennesker.

Ifølge apostelen Johannes' profetiske framtidsvisjon om historiens avslutning, slippes fire ryttere fri når fire selg på Guds bokrull blir brutt: En verdenserobrer bevæpnet med pil og bue kommer ridende på en hvit hest, en menneskeslakter med sverd på en rød, en kjøpmann med skålvekt på en svart og Døden på en gulblek. Rytterne kan tolkes som personifikasjoner av grunnleggende krefter og kommende katastrofer som pest, krig, hungersnød og død. Skapningene er dessuten budbringere med varsel om dommedag.[2] Rytteren på den hvite hesten har også blitt forklart som symbol på den seirende kristne misjon.[3]

Det allegoriske motivet er kjent fra flere kunstverk.

Bibeltekst[rediger | rediger kilde]

Og jeg så Lammet bryte det første av de sju seglene, og jeg hørte en av de fire skapningene rope med røst som et tordenbrak: «Kom!» 2 Og jeg så, og se! – en hvit hest. Og han som satt på den, hadde en bue. Han fikk en seierskrans, og med seier dro han ut for å seire.
3 Da Lammet brøt det andre seglet, hørte jeg den andre skapningen rope: «Kom!» 4 Og det kom fram en annen hest som var flammende rød. Han som satt på den, fikk makt til å ta freden bort fra jorden, så folk skulle slakte hverandre ned. Og det ble gitt ham et stort sverd.
5 Da Lammet brøt det tredje seglet, hørte jeg den tredje skapningen rope: «Kom!» Og jeg så, og se! – en svart hest. Og han som satt på den, hadde en skålvekt i hånden. 6 Og jeg hørte noe som lignet en stemme inne blant de fire skapningene: «En liter hvete for en daglønn! Tre liter bygg for en daglønn! Men oljen og vinen må du ikke skade.»
7 Da Lammet brøt det fjerde seglet, hørte jeg den fjerde skapningen rope: «Kom!» 8 Og jeg så, og se! – en gulblek hest. Rytterens navn var Døden, og dødsriket fulgte med ham. De fikk makt over fjerdedelen av jorden, så de kunne drepe med sverd, hungersnød og pest og ved jordens ville dyr.

Sitat fra Johannes' åpenbaring kapittel 6, vers 1-8[1]

Fortolkning[rediger | rediger kilde]

Første rytter Andre rytter Tredje rytter Fjerde rytter
hvit hest rød hest svart hest bleik hest
pil og bue sverd skålvekt Dødsriket
«erobring, religiøs seier eller pest» «krig og konflikt» «matmangel og sult» «død»

I sin religiøse åpenbaring ser apostelen Johannes Gud i himmelen med en forseglet skriftrull eller bok i høyre hånd. Rytterne kommer til syne når de første fire av sju segl en etter en blir åpnet av Guds lam. Lammet kan også være Løven av Judas stamme eller en verdig prins, figurer som alle kan tolkes som Kristus.

Den seirende krigeren med krone på den hvite hesten kan være en hærfører eller konge som er ren og opphøyd. Skikkelsen har blitt tolket både som Kristus og Antikrist. Rytteren med sverd på den flammende røde hesten symboliserer ufred, nedslaktning, krig og konflikt. Rytteren på den svarte hesten har en skålvekt som kan måle og veie fødevarer. Hvete og bygg har høy pris, men ikke matoljer. Det kan vise til matmangel, sult, nød og økonomisk utbytting. Den siste rytteren, som direkte kalles Døden, sitter på en gulblek (gulgrønn) hest, med dødsriket (Hades) følgende etter. Fargen her symboliserer sykdom.

Teksten oppsummerer de fire rytternes ritt og sier at «de fikk makt over fjerdedelen av jorden, så de kunne drepe med sverd, hungersnød og pest og ved jordens ville dyr.» Dette bildet kan ses som en parallell til tegn på verdens ende i Matteusevangeliets 24. og 25. kapitler[4] og Lukasevangeliet 21. kapittel.[5]

«Apokalypsens fire ryttere» malt av Viktor Vasnetsov 1887. Rytterne på de fargede hestene rammer menneskene med pest, krig, hungersnød og død. Døden har ljå. Øverst i himmelen med englefigurer er Guds blødende offerlam ved ei åpen bok.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Joh 6,1–8 på Bibel.no
  2. ^ Wyller, Egil A. (Egil Anders) (1925-2021) (1997). Johannes. Oslo: I samarbeid mellom Spartacus [og] Andresen & Butenschøn. s. 43. ISBN 8243000992. 
  3. ^ Apokalypsens fire ryttere i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2021 fra https://snl.no/Apokalypsens_fire_ryttere
  4. ^ Matt 24 og 25
  5. ^ Luk 21

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.