Apokalypsens fire ryttere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Apokalypsens fire ryttere» fra Johannes' åpenbaring 6:1-8 framstilt på et berømt tresnitt av Albrecht Dürer laget ca. 1497–98. Trykket inngår i en serie med motiv fra Apokalypsen. Rytterne på bildet har en engel over seg og kommer til menneskene med død, hungersnød, krig og pest.
«Apokalypsens fire ryttere» av Matthias Gerung ca. 1530-32.

Apokalypsens fire ryttere er beskrevet i kapittel seks i Johannes' åpenbaring sist i den kristne Bibelen og er symbolske bekrivelser på hendelser som vil inntreffe i apokalypsen, jordas endedager. Rytterne kommer på en hvit, en rød, en svart og en gulblek hest. Rytterne tolkes ofte som symboler på de destruktive kreftene pest, krig, hungersnød og død. Bare døden er nevnt direkte i bibelteksten.

Bibeltekst[rediger | rediger kilde]

Sitat
Og jeg så Lammet bryte det første av de sju seglene, og jeg hørte en av de fire skapningene rope med røst som et tordenbrak: «Kom!» 2 Og jeg så, og se! – en hvit hest. Og han som satt på den, hadde en bue. Han fikk en seierskrans, og med seier dro han ut for å seire.
3 Da Lammet brøt det andre seglet, hørte jeg den andre skapningen rope: «Kom!» 4 Og det kom fram en annen hest som var flammende rød. Han som satt på den, fikk makt til å ta freden bort fra jorden, så folk skulle slakte hverandre ned. Og det ble gitt ham et stort sverd.
5 Da Lammet brøt det tredje seglet, hørte jeg den tredje skapningen rope: «Kom!» Og jeg så, og se! – en svart hest. Og han som satt på den, hadde en skålvekt i hånden. 6 Og jeg hørte noe som lignet en stemme inne blant de fire skapningene: «En liter hvete for en daglønn! Tre liter bygg for en daglønn! Men oljen og vinen må du ikke skade.»
7 Da Lammet brøt det fjerde seglet, hørte jeg den fjerde skapningen rope: «Kom!» 8 Og jeg så, og se! – en gulblek hest. Rytterens navn var Døden, og dødsriket fulgte med ham. De fikk makt over fjerdedelen av jorden, så de kunne drepe med sverd, hungersnød og pest og ved jordens ville dyr.
Sitat
– Sitat fra Johannes' åpenbaring kapittel 6, vers 1-8[1]

Tolkning[rediger | rediger kilde]

«Apokalypsens fire ryttere» framstilt i et maleri av Viktor Vasnetsov 1887. Rytteren på den hvite hesten har seierskrans og bue, rytteren på den røde et sverd, rytteren på den svarte en skålvekt og rytteren på den gulbleike er Døden. Sammen dreper de menneskene med krig, hungersnød og pest. Guds lam synes øverst i bildet.

Apokalypsens fire ryttere kommer til syne når de første fire av sju segl i en skriftrull eller bok som apostelen Johannes' ser i sin åpenbaring, blir åpnet av Guds lam eller Løven av Judas stamme. Den seirende krigeren på den hvite hesten er tydeligvis en hærfører eller konge, som er hvit (ren) og opphøyd. Rytteren på den flammende røde hest får et stort sverd for å «ta freden bort fra jorden, så folk skulle slakte hverandre ned,» og symboliserer altså krig. Rytteren på den svarte hesten har en skålvekt med seg, som han angivelig skal bruke til å måle (veie) fødevarer. Det kan antyde mangelvarer eller nød. Og den siste rytteren, som kalles Døden, sitter på en gulblek hest, med «dødsriket» (Hades) følgende etter. Dette er tydeligvis ment å være en sykelig farge, som symbol på pest eller sykdom. Teksten oppsummerer da også de fire rytternes ritt og sier at «de fikk makt over fjerdedelen av jorden, så de kunne drepe med sverd, hungersnød og pest og ved jordens ville dyr.» Dette bildet kan ses som en parallell til tegnet på verdens ende i Matteus 24/25 og Lukas 21. –Åp 6.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.