Marsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Apocheima)
Hopp til navigering Hopp til søk
Marsmåler
Marsmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Apocheima pilosaria
(Denis & Schiffermuller, 1775)
(Phigalia pilosaria)
Norsk(e) navn: Marsmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Apocheima
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa

Marsmåler (Apocheima pilosaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne grå, litt lurvete måleren er en av de første sommerfuglene som er på vingene om våren, og kommer gjerne til utelys i mars. Som hos en del andre målere er det bare hannen som har vinger og kan fly, hunnen er praktisk talt helt vingeløs.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en middelsstor (vingespenn 41 – 46 mm), ganske kraftig, lysgrå-spraglete måler. Vingene har oppstående skjell og virker derfor litt lurvete. Antennene er fjærformede, brystet kledt med oppstående, lysgrå hår. Forvingene er relativt store og avrundet trekantede. Bakvingene er ensfarget lysgrå. Hunnen er forholdsvis slank og langbeint sammenlignet med andre vingesløse målerhunner, kroppen er kledt med korte hår. Antennene er nesten så lange som kroppen. Vingene er redusert til knapt synlige stumper. Larven er slank, gråbrun, med spredte, oppstående, stive børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hannene av denne målerarten er blant de første sommerfuglene på vingene om våren, og kan dukke opp alt i februar (januar lenger sør i Europa) om det er mildvær. Tallrikest er de i mars – april. De flyr om natten og kommer gjerne til lys. De finner hunnene ved hjelp av de fjærformede antennene som sanser feromoner som hunnene skiller ut. De voksne sommerfuglene tar ikke næring til seg. Larvene lever på mange ulike løvtrær og busker, forpupper seg om høsten og overvintrer som puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Marsmåleren er en europeisk art som finnes over det meste av Europa. I Norge forekommer den nord til Møre og Romsdal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]