Tigranes II av Armenia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tigranes II den store
Konge av av Armenia
Tigran Mets.jpg
Født140 f.Kr.
Artashat, Ayrarat, Oldtidens kongedømme ArmeniaRediger på Wikidata
Død55 f.Kr.
Tigranakert
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
  • King of Armenia Rediger på Wikidata
Ektefelle Kleopatra av Pontos
Far Tigranes I av ArmeniaRediger på Wikidata
Søsken GurasRediger på Wikidata
Barn Med Kleopatra, 3 sønner:
Zariadres, Artavasdes II, Tigranes & 2 døtre
Gravlagt TigranocertaRediger på Wikidata
Annet navnΤιγράνης ὁ Μέγας,
Tigránes o Mégas
Regjeringstid95–55 f.Kr.

Tigranes II (hersket 9556 f.Kr.), også kalt Tigranes den store, var konge av Oldtidens kongedømme Armenia. Han var sønn av enten kong Artavasdes I eller kong Tigranes I.[1] Under hans styre nådde Oldtidens kongedømme Armenia sitt høydepunkt og ble det ledende maktsentrum øst for Romerriket. Tigranes tilhørte det ledende Artaxiade-dynastiet.

Tigranes den stores rike.

Han bygget raskt opp sin makt, og allierte seg med kong Mithridates VI av Pontos og giftet seg med hans datter Kleopatra.[2] Alliansen gjorde det mulig for Tigranes å ekspandere østover, mens Mithridates erobret områder vestover. Her kom han i konflikt med Romerrikets interesser, og forsøket på å kontrollere Kappadokia førte til at det romerske senatet sendte en hær mot Mithridates under ledelse av konsulen Lucius Cornelius Sulla.[3]

Tigranes erobret områder i Partia og Media så langt som til Ekbatana og Arbil i Assyria. Han erobret dermed det nordlige Mesopotamia. I 83 f.Kr. erobret han Syria, Fønikia og Kilikia, og gjorde dermed effektivt slutt på Selevkideriket som da kun besto av deler av dagens Syria. Mange av innbyggerne i de erobrede byene ble sendt til hans nye metropolis Tigranokerta.

Men hans rike skulle ikke vare. I 69 f.Kr. kom det til konflikt med Romerriket. Mithridates, som var blitt slått av Sulla, hadde søkt tilflukt hos sin allierte i Armenia. Romerne krevde ham nå utlevert, men Tigranes anså det som umulig å innfri romernes krav. Det ville bety at Tigranes ble å betrakte som romersk vasall. Tigranes mistet til slutt Tigranokerta til den romerske hærlederen Lucullus I 66 f.Kr. invaderte romerne på nytt, nå under ledelse av Pompeius. Tigranes' sønn gikk over til Pompeius og da de nærmet seg Artaxata overga Tigranes og Mithridates seg. Han ga opp alle sine områder unntatt Armenia, og fortsatte som konge i navnet mens han i realiteten var en vasall under romerne.

Han ble etterfulgt som konge i Armenia av sin sønn, Artavasdes II.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kildene er uklare når det gjelder hans familie. Normalt hevdes det at Artavasdes var hans far, men Appian hevder at han var sønn av Tigranes I
  2. ^ Encyclopædia Iranica
  3. ^ Appian kap. 1.55

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Manandyan, Hakob (2007): Tigranes II and Rome: A New Interpretation Based on Primary Sources. Overs. av George Bournoutian. Costa Mesa, CA: Mazda Publishers.
Hourglass 2.svgDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.