Angelo Comastri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Angelo Comastri
Card. Angelo Comastri, Città del Vaticano, 25 settembre 2014 (cropped).jpg
Født17. september 1943 (74 år)
Sorano
Utdannet ved Det pavelige lateranuniversitet
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prest
NasjonalitetItalia
LivssynDen romersk-katolske kirke

Angelo Comastri (født 17. september 1943 i Sorano ved Grosseto i Italia) er en kardinal og erkebiskop som i mange år har vært tilknyttet den romerske kurie. Han er Vatikanstatens generalvikar og erkeprest for Peterskirken.

Han ble den 25. juli 1990 utnevnt av pave Johannes Paul II (1978–2005) til biskop av Massa Marittima-Piombino, og han ble bispeviet den 12. september 1990 av Bernardin Gantin, kardinalbiskop av Palestrina og prefekt for Bispekongregasjonen. Medkonsekratorer var erkebiskop Gaetano Bonicelli av Siena-Colle di Val d'Elsa-Montalcino og biskop Eugenio Binini av Sovana-Pitigliano-Orbetello. Men han fratrådte som biskop allerede den 3. mars 1994 av helsemessige årsaker. Han ble den 9. november 1996 utnevnt til erkebiskop (personlig tittel) og til prelat for prelaturet Loreto og pavelig delegat for helligdommen Loreto.

Den 5. februar 2005 gikk han av som prelat og delegat og ble utnevnt til generalvikar for Vatikanstaten og president for byggearbeidene ved Peterskirken etter kardinal Francesco Marchisano. Kardinal Marchisano fortsatte som erkeprest for Peterskirken, mens erkebiskop Comastri ble utnevnt til koadjutor-erkeprest. Den 31. oktober 2006 gikk kardinal Marchisano av for aldersgrensen, 77 år gammel, og erkebiskop Comastri overtok som erkeprest.

Den 17. oktober 2007 bekjente pave Benedikt XVI at han ville bli kreert til kardinal ved et konsistorium planlagt for 24. november samme år. Han sto som nummer fem på listen over de nye kardinalene. Hans titularkirke er San Salvatore in Lauro. Denne kirken var titularkirke for en kardinalprest mellom 1587 og 1670, men ble nå reetablert som en titularkirke for en kardinaldiakon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]