Amphisbaena alba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amphisbaena alba
Nomenklatur
Amphisbaena alba
L., 1758
Hører til
egentlige ormeøgler,
ormeøgler,
skjellkrypdyr
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: gravende
Utbredelse: Sør-Amerika

Amphisbaena alba er en ormeøgle.

Denne arten kan bli over 70 cm lang og er den største ormeøglen i det neotropiske faunaområdet. Den afrikanske Monopeltis capensis blir omtrent like lang, så det er usikkert hvilken art som er verdens lengste ormeøgle.

Amphisbaena alba hører hjemme i tropisk regnskog og savanne, men har også tilpasset seg jordbruksområder. Ingen andre ormeøgler har en så vid utbredelse. Arten finnes i hele Sør-Amerika øst for Andesfjellene og mangler bare i de tempererte strøkene lengst sør. Den finnes i følgende land og territorier: Bolivia, Brasil, Colombia, Ecuador, Fransk Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad og Tobago og Venezuela.

En feltstudie utført på den brasilianske cerradoen viser at arten hovedsakelig eter små dyr, som maur, biller, edderkopper, insektlarver og termitter. Den blir ofte funnet i koloniene til bladskjærermaur i slekten Atta.

Andre ormeøgler har små kull, men Amphisbaena alba legger 8–16 egg, ofte i maur- eller termittuer. Når den blir truet spiller den med halen som andre ormeøgler, men hos denne arten kan halen ikke kastes av.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hodet til Amphisbaena alba. Legg merke til den butte snuten og de reduserte øynene