Cerrado

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cerradoens utbredelse i Sør-Amerika
Typisk vegetasjon på cerradoen, som ellers også består av enorme åpne grassletter

Cerradoen er en tropisk savanne i Sør-Amerika, der mesteparten ligger i det indre av Brasil.

Cerradoen har et areal på 1 916 900 km² og dekker deler av delstatene Goiás, Det føderale distrikt samt mesteparten av delstatene Mato Grosso, Mato Grosso do Sul og Tocantins. Videre dekker den de vestlige delene av Minas Gerais og Bahia de sørligste delene av Maranhão og Piauí samt mindre deler av São Paulo og Paraná. Den strekker seg også inn i de nordøstlige deler av Paraguay og de østlige deler av Bolivia. Cerradoen utgjør 22% av Brasils landareal og er på størrelse med Alaska.

Cerradoen er karakterisert med et variert plante- og dyreliv. Blant annet lever den sjeldne hyasintaraen kun her. På de enorme grasslettene finner man også titusenvis av termittuer, selve grunnlaget til kjempemaurslukerens (Myrmecophaga tridactyla) evolusjonære suksess. Denne biodiversiteten er imidlertid truet av moderne monokulturelt jordbruk og da spesielt av dyrking av soyabønner.

Nobels fredsprisvinner i 1970, Norman Borlaug, har beskrevet cerradoen som et av de siste store områder på jorden som egner seg nydyrkning for jordbruk. Nasjonalparkene Chapada dos Veadeiros og Emas er derfor opprettet for å bevare deler av Cerradoen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]