Front de libération nationale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Front de libération nationale
FLN Logo.png
Stiftet23. oktober 1954
LandAlgerie
HovedkontorAlger
StyrelederAbdelaziz Bouteflika
IdeologiAlgirsk nasjonalisme, Arabisk nasjonalisme, antiimperialisme, populisme
Nettstedhttp://www.pfln.dz

En delegasjon av FLNs viktigste ledere (fra venstre til høyre:: Mohamed Khider, Mostefa Lacheraf, Hocine Aït Ahmed, Mohamed Boudiaf og Ahmed Ben Bella) etter deres arrestasjon 22. oktober 1956 av den fransk hæren på et sivilt marokkansk fly mellom Rabat og Tunis på vei mot Kairo.

Front de libération nationale (fransk for Den nasjonale frigjøringsfront; arabisk: جبهة التحرير الوطني; Jabhat at-Taḩrīr al-Waţanī), forkortet FLN, er et algirsk sosialistisk og nasjonalistisk politisk parti som også er sterkt påvirket av algirsk islam, siden denne religionen var en viktig faktor i å bygge en algirsk nasjonalisme som kontrasterte de fransk-algirske pieds-noires. FLN ble grunnlagt 1. november 1954 som en sammenslåing av flere andre, mindre grupper, med det mål å løsrive Algérie fra Frankrike. Partiet kjempet dermed mot Frankrike, støttet av muhammedanske harkis, og mot de franske ekstremistiske terroristorganisasjonene Front algérie française og Organisation de l'armée secrète i den svært blodige Algeriekrigen fra 1954 til 1962 som den absolutt viktigste algirske motstandsorganisasjonen. Under krigen besto FLN av både en militær del (Armée de libération nationale, ALN) og en politisk del, offisielt en provisorisk regjering (Gouvernement provisoire de la République algérienne, GPRA). FLN, og også den franske hæren, ble kjent for sin omfattende bruk av terror mot både franskmenn og mot algirere som ikke støttet FLNs uavhengighetskamp, ikke minst mot harkiene som hadde støttet Frankrike.

Etter å ha forhandlet fram Algeries uavhengighet og separasjon fra Frankrike i 1962 i Évianfreden ble den radikale Ahmed Ben Bella i 1963 landets president på vegne av FLN, og han styrte fram til han ble styrtet i et kupp i 1965. Algérie ble en ettpartistat med FLN som eneste lovlige parti, og flerpartisystemet ble ikke innført før i 1988. Likevel styrte ikke FLN Algerie direkte i hele denne perioden på grunn av Houari Boumédiènnes militære styre fra 1965 til 1978. I tillegg til å føre en sosialistisk, men ikke marxistisk økonomisk politikk, har FLN blitt karakterisert som et populistisk nasjonalistisk parti, som har fremmet solidaritet med andre vanskeligstilte arabiske land, som Palestina og Vest-Sahara. Til tross for islamsk innflytelse på partiet, går det inn for en sekulær stat, og kjempet mot islamister i den algirske borgerkrigen. I hele Algeries historie etter løsrivelsen fra Frankrike, med unntak av årene 1990-96, har FLN vært en viktig del av Algeries politiske system. FLN er fremdeles landets største parti med en oppslutning på 22.98% i valget i 2007 (en sterk nedgang fra 34,3% i valget i 2002) og sitter i regjeringen sammen med støttende partier, og regner seg som det algirske folks representant. Algeries president Abdelaziz Bouteflika var partiets leder, mens generalsekretæren var Abdelaziz Belkhadem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]