Alfried Krupp von Bohlen und Halbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfried Krupp von Bohlen und Halbach
Født13. aug. 1907[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Essen
Død30. juli 1967[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (59 år)
Essen
Beskjeftigelse
Utdannet vedTechnische Universität München
RWTH Aachen
FarGustav Krupp von Bohlen und Halbach
MorBertha Krupp von Bohlen und Halbach
Søsken
7 oppføringer
Irmgard Eilenstein
Waldtraut von Bohlen und Halbach
Arnold von Bohlen und Halbach
Claus von Bohlen und Halbach
Berthold von Bohlen und Halbach
Harald von Bohlen und Halbach
Eckbert von Bohlen und Halbach
BarnArndt von Bohlen und Halbach
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
NasjonalitetTyskland
GravlagtEssen
UtmerkelserWehrwirtschaftsführer

Alfried Krupp (til høyre) med den daværende presidenten i Togo, Sylvanus Olympio, i Villa Hügel 17. mai 1961, Sønnen Arndt von Bohlen und Halbach til venstre
Villa Hügel, Kruppfamiliens gods i perioden 1870-årene til 1945

Alfried Felix Alwyn Krupp von Bohlen und Halbach (født 13. august 1907 i Essen, død 30. juli 1967 i Essen) var en tysk industrimann og filantrop. Han var sønn til Bertha og Gustav Krupp von Bohlen und Halbach.

Halbach ble etter krigen dømt til tolv års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten ved bruk av slavearbeidere under krigen. Han ble benådet og løslatte i 1951.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alfried Krupp vokste opp sammen med sine søsken på familiegodset Villa Hügel og de første skoleårene var med privatlærer hjemme. Han utdannet seg senere ved de tekniske universitetene i München, Berlin og Aachen og avsluttet studiene som sivilingeniør. Han hadde etter utdannelsen forskjellige stillinger innen Kruppkonsernet. Han var også en aktiv roer og seiler vant bronse i 8 meterklassen i de olympiske sommerleker i Berlin i 1936.

I 1937 giftet han seg med Annelise Bahr som han hadde truffet under sommer-OL og i 1938 fikk de sønnen Arndt von Bohlen und Halbach. Han steg i gradene innen familiebedriften og fra 1940 tok han over det meste av den daglige ledelsen etter at faren trakk seg mer tilbake med sviktende helse. I 1943 ble han formelt øverste leder i Kruppkonsernet etter faren og eierskapet ble overført til ham fra moren Bertha. Han ble arrestert 11. april 1945 av de allierte styrkene ved andre verdenskrigs avslutning og Villa Hügel ble konfiskert og tatt i bruk av den amerikanske militæradministrasjonen.

Krupp-prosessen[rediger | rediger kilde]

Alfried Krupp leser et dokument på tiltalebenken under Krupp-prosessen i 1948

Som en del av Nürnbergprosessene ble han under den såkalte Krupp-prosessen i 1948 dømt til tolv års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten ved bruk av slavearbeidere under krigen. Rettsprosessen slo fast at det i 1944 var hele 70 000 slavearbeidere i Kruppkonsernets fabrikker, under fryktelige forhold og bevoktet av SS-vakter.

Han satt tre år i Landsberg fengsel før han ble løslatt av de allierte okkupasjonsstyrkene. Etter løslatelsen i 1951 arbeidet han for at Kruppkonsernet skulle gjenerobre plassen som en av verdens ledende aktører innen kull- og stålindustrien. I 1953 ble han formelt gjeninnsatt som leder for Kruppkonsernet etter å ha inngått en avtale om begrensninger med hensyn til konsernets produksjon og at det skulle avstå fra våpenproduksjon.

Modernisering[rediger | rediger kilde]

Etter løslatelsen giftet Alfried Krupp seg i 1952 med Vera Hossenfeldt, men dette ekteskapet ble oppløst i 1957.

I stedet for å følge familietradisjonene med å overføre selskapet til sønnen Arndt von Bohlen und Halbach, gjorde han et radikalt trekk da han i 1953 fikk tak i Berthold Beitz som konsernets nye øverste leder. Sammen med Alfried Krupp som styreformann ledet disse to en omfattende omstrukturering og modernisering av konsernet. Beitz innførte en ny og mer moderne stil i det gamle konsernet og Alfried Krupps rolle ble mer representativ og som eksternt talerør for konsernet.

Før sin død i 1967 etablerte Alfried Krupp stiftelsen Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung til å forvalte familieformuen, etter at Arndt von Bohlen und Halbach frasa seg arven til fordel for stiftelsen mot en årlig godtgjørelse. Samme år døde Alfried Krupp von Bohlen und Halbach og året etter ble Kruppkonsernet omdannet til Fried. Krupp GmbH, senere ThyssenKrupp.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Krupp vant en olympiske bronsemedalje i seiling under OL 1936 i Berlin. Han var med på den tyske båten «Germania III» som kom på tredjeplass i 8-metersklassen bak den italienske båten «Italia» og «Silija» fra Norge. Seilingene ble avviklet utenfor Kiel i perioden 4. til 12. august 1936.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Alfried-Krupp-von-Bohlen-und-Halbach, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000000769, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=alfried;n=krupp+von+bohlen+und+halbach[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 157511714[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]