Alfonso López Trujillo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfonso López Trujillo
Juan Pablo II - S M de Medellin 5.jpg
Født8. november 1935
Villahermosa
Død19. april 2008 (72 år)
Roma
Gravlagt Vatikanstaten
Utdannet ved Det pavelige universitet Sankt Thomas Aquinas
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prest (1960–)
Nasjonalitet Colombia
Signatur
Alfonso López Trujillos signatur

Alfonso López Trujillo (født 8. november 1935 i Villahermosa, Colombia, død 19. april 2008 i Roma) var kardinal i Den katolske kirke. Han var president for Det pavelige råd for familien.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alfonso López Trujillo kom fra en fremstående familie, med en far som har hatt høye stillinger i den colombianske riksrevisjonen, en bror som har vært regjeringsmedlem og en slektning som har vært biskop. Han flyttet i ung alder til Bogotá, og fikk sin utdannelse ved Det nasjonale universitetet der. Han fortsatt så sine studier ved Angelicum i Roma, hvor han tok en doktorgrad i filosofi.

Prest[rediger | rediger kilde]

13. november 1960 ble han presteviet i Roma, og inkardinert i Bogotá. Etter to år til med studier i Roma vendte han hjem i 1962, og underviste i fire år ved presteseminaret i Bogotá.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Paul VI utnevnte ham til titulærbiskop av Boseta og hjelpebiskop i Bogotá den 25. februar 1971. Han ble bispeviet 25. mars samme år. 22. mai 1978 ble han utnevnt til erkebiskop, og ble koadjutor-biskop med etterfølgelsesrett av Medellín. Han overtok som erkebiskop av Medellín i 1979.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

2. februar 1983 ble han utnevnt til kardinal av Johannes Paul II. Han ble medlem av Kongregasjonen for troslæren, Kongregasjonen for helligkåringer, Kongregasjonen for biskopene, Kongregasjonen for folkenes evangelisering og Den pavelige kommisjonen for Latin-Amerika.

I januar 1991 gikk han av som erkebiskop av Medellín etter at han i november 1990 ble kalt til Vatikanet som president for Det pavelige rådet for familien. Johannes Paul II utnevnte ham i 2001 til kardinalbiskop av Frascati.

Da han var under 80 år gammel ved pave Johannes Paul IIs død i 2005 hadde han stemmerett ved konklavet.

Han døde på et sykehus i Roma på pusteproblemer og komplikasjoner etter diabetes.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Edouard Gagnon 
President for Det pavelige råd for familien
(1990–2008)
Etterfølger: