Aldous Huxley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aldous Huxley
Aldous Huxley
Aldous Leonard Huxley
Født 26. juli 1894
Godalming, Surrey
Død 22. november 1963 (69 år)
Los Angeles, California
Yrke Forfatter
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Språk Engelsk
Debut Limbo (1920)
Signatur
Aldous Huxleys signatur

Aldous Leonard Huxley (26. juli 1894 - 22. november 1963) var en engelsk forfatter, som i ettertid er best kjent for den dystopiske framtidssatiren Vidunderlige nye verden (Brave New World) fra 1932.

Han flyttet til USA i 1937, for å unnslippe den ventede krigen i Europa, og bodde i Los Angeles til sin død i 1963. Han skrev i de fleste sjangre: romaner, noveller, dikt, reiseskildringer, essay, sakprosa og filmmanuskript. I mellomkrigstiden skrev han «kyniske fabler om hvordan moderne psykologi og naturvitenskap hadde brutt ned tradisjonelle verdier og ført til rotløshet og retningsløshet blant de intellektuelle».[1] Fra slutten av 30-tallet skriver han med «større etisk alvor og [preget] av hans interesse for mystisisme og parapsykologi. Hans senere romaner avspeiler en mystisk gudsopplevelse»[1].

Huxley var engasjert på flere felt, både innen etiske, politiske og esoteriske emner. På 1950-tallet deltok han – i «sin trang til å sprenge erkjennelsens grenser»[1] – i eksperimenter med meskalinrus. Huxley mente at «meskalin ville hjelpe ham å oppleve det samme som Blake og andre kunstnere og visjonære.».[2] Huxley beskriver rusopplevelsen i sitt essay Erkjennelsens porter (The Doors of Perception, 1954) som «var med på å innlede en æra av eksperimentering med narkotiske stoffer»[2]. Bandet The Doors har sitt navn etter Huxleys essay.

Han var sønnesønn av biologen Thomas Huxley og bror av UNESCO-lederen Julian Huxley.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Romaner[rediger | rediger kilde]

Noveller[rediger | rediger kilde]

Poesi/lyrikk[rediger | rediger kilde]

Reiselitteratur[rediger | rediger kilde]

Essaysamlinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c sitat fra Aldous Huxley i Store norske leksikon.
  2. ^ a b Sitat fra Mehren & Skys innledning til New Age, 2007. Et utdrag fra Erkjennelsens porter er gjenutgitt på norsk i denne antologien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]