Vidunderlige nye verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vidunderlige nye verden
orig. Brave New World
Giveaway von Pinguin Books für Brave New World.jpg
Forfatter(e)Aldous Huxley
SpråkEngelsk
Tilblivelse1931
SjangerDystopisk roman
Utgitt1932
Oversetter(e)Georg Brochmann (1948)
Sider261 (no. utg. 1948)

Vidunderlige nye verden (engelsk: Brave New World) er en dystopisk roman av Aldous Huxley (18941963). Romanen ble først utgitt i 1932 og ble Aldous Huxleys best kjente roman. Historien finner sted i London i det 26. århundre. Den forutser en utvikling innen reproduksjonsteknologi, bioteknologi og «søvn-læring», som sammen bidrar til å forandre et samfunn.

Boken beskriver en verden som også kan kalles en ironisk utopia: Menneskeheten er uten bekymringer. Den er sunn og på et høyt teknologisk plan. Krig og fattigdom har blitt fjernet, og alle er permanent lykkelige. Ironien ligger i at dette har blitt oppnådd ved å eliminere mye av det mennesker for øyeblikket får lykke fra: familie, kunst, litteratur, religion, filosofi, vitenskap og kulturelt mangfold. Boken beskriver også et hedonistisk samfunn der glede og nytelse tilfredsstilles av promiskuøs sex og stoffmisbruk – her spesielt bruken av «soma», en kraftig stimulant som gir fantasier i form av hallusinasjon for å komme vekk fra smerte og dårlige følelser.

Boken, som var inspirert av H.G. Wells utopiske roman Men Like Gods, var Aldous Huxleys første forsøk på en dystopi.

Siden utgivelsen i 1932 har den hatt en bemerkelsesverdig innflytelse på den moderne verden. Tittelen kommer fra Mirandas tale i Shakespeares Stormen, 5. akt, scene I:

«O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beautious mankind is!
O brave new world,
That has such people in't!»

Boka ble først oversatt til norsk av Georg Brochmann i 1948, og denne oversettelsen har blitt gjenutgitt en rekke ganger. Boka Gjensyn med den vidunderlige nye verden ble utgitt i 1959, oversatt av Lise Houm.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]