Vidunderlige nye verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vidunderlige nye verden
orig. Brave New World
Forfatter(e)Aldous Huxley
SpråkEngelsk
Tilblivelse1931
SjangerDystopiroman,[1][2] parodi, science fiction-roman, politisk roman, filosofisk roman
Utgitt1932
Oversetter(e)Georg Brochmann (1948)
Sider261 (no. utg. 1948)
ISBN 978-2-266-02310-8

Vidunderlige nye verden (engelsk: Brave New World) er en dystopisk roman av Aldous Huxley (18941963). Romanen ble først utgitt i 1932 og ble Aldous Huxleys best kjente roman. Historien finner sted i London i det 26. århundre. Den forutser en utvikling innen reproduksjonsteknologi, bioteknologi og «søvn-læring», som sammen bidrar til å forandre et samfunn.

Boken beskriver en verden som også kan kalles en ironisk utopia: Menneskeheten er uten bekymringer. Den er sunn og på et høyt teknologisk plan. Krig og fattigdom har blitt fjernet, og alle er permanent lykkelige. Ironien ligger i at dette har blitt oppnådd ved å eliminere mye av det mennesker for øyeblikket får lykke fra: familie, kunst, litteratur, religion, filosofi, vitenskap og kulturelt mangfold. Boken beskriver også et hedonistisk samfunn der glede og nytelse tilfredsstilles av promiskuøs sex og stoffmisbruk – her spesielt bruken av «soma», en kraftig stimulant som gir fantasier i form av hallusinasjon for å komme vekk fra smerte og dårlige følelser.

Boken, som var inspirert av H.G. Wells utopiske roman Men Like Gods, var Aldous Huxleys første forsøk på en dystopi.

Siden utgivelsen i 1932 har den hatt en bemerkelsesverdig innflytelse på den moderne verden. Tittelen kommer fra Mirandas tale i Shakespeares Stormen, 5. akt, scene I:

«O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beautious mankind is!
O brave new world,
That has such people in't!»

Boka ble først oversatt til norsk av Georg Brochmann i 1948, og denne oversettelsen har blitt gjenutgitt en rekke ganger. Boka Gjensyn med den vidunderlige nye verden ble utgitt i 1959, oversatt av Lise Houm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]