Aldeburgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aldeburgh
Aldeburgh
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Suffolk Coastal
Admin. grevskap: Suffolk
Seremon. grevskap: Suffolk
Status By (town)
Befolkning 2 793 (2001)

Aldeburgh er en by i Suffolk i England. Den ligger ved, og har navn etter, elven Alde. Fortet som var opphavet til den andre delen av navnet, burgh, har som en stor del av tudorbyen forsvunnet i havet på grunn av erosjon.

I det 16. århundre var Aldeburgh en viktig havn, og hadde stor skipsproduksjon. To av Francis Drakes skip, «Greyhound» og «Pelican» (sistnevnte fikk senere navnet «Golden Hind») ble bygget der. I 1608 skal «Sea Venture», flaggskipet til Virginia Company, ha blitt bygget i Aldeburgh. Byen møtte nedgangstider da Alde mudret til slik at større skip ikke lenger kunne seile på elven. Aldeburgh gikk over til å være en fiskerlandsby inntil det 19. århundre, da stedet begynte å tiltrekke seg turister. Mange av bygningene der er fra perioden hvor turismen tiltok.

Moot hall i Aldeburgh

Aldeburghs moot hall er en bindingsverksbygning som har blitt brukt til byrådsmøter i mer enn 400 år. Den rommer nå også et lokalt museum. Byen har også et martellotårn med en unik form.

Like ved byen, i landsbyen Snape, holdes det hvert år en festival for klassisk musikk i kulturbygningen Snape Maltings. Aldeburghfestivalen ble grunnlagt i 1948 av Benjamin Britten, Eric Crozier og Peter Pears. Britten og Pears døde i Aldeburgh i henholdsvis 1976 og 1986.

Dikteren George Crabbe ble født i byen i 1754, og Aldeburgh inspirerte hans dikt «The Village» og «The Borough».

Aldeburgh var den første byen i Storbritannia som valgte en kvinnelig borgermester; Elizabeth Garrett Anderson ble valgt i 1908. Byen var et valgdistrikt for parlamentsvalg fra 1571, med to representanter. Bare deler av innbyggerne, Freemen, hadde stemmerett, og den ble regnet som en råtten valgkrets. Under reformen i 1832 mistet den begge representanter, og ble innlemmet i en større krets.

Stranden fikk i 2005 blått flagg. Rett sør for den ligger Orford Ness, som er et populært camping- og fiskested og kan nås via en tursti fra Aldeburgh.

Rett nord for byen, nær Leiston, ligger Sizewell atomkraftverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Aldeburgh – bilder, video eller lyd