Hopp til innhold

Aldeburgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aldeburgh
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktSuffolk Coastal
Admin. grevskapSuffolk
Seremon. grevskapSuffolk
StatusBy (town)
Ligger vedAlde
PostnummerIP15
Retningsnummer01728
Befolkning2 466 (2011)
Kart
Aldeburgh
52°09′N 1°36′Ø

Aldeburgh er en liten kystby ved Nordsjøen i Suffolk i England. Den ligger på nordsiden av elven Alde. Borgen, som var opphavet til den andre delen av navnet, burgh, har som en stor del av tudorbyen forsvunnet i havet på grunn av erosjon. Byen er kjent for å ha vært hjemstedet til komponisten Benjamin Britten og som senter for den internasjonale Aldeburgh-festivalen for kunstartene ved det nærliggende Snape Maltings som ble opprettet av ham i 1948.[1] Byen har forblitt en kunstnerisk og litterært senter med en årlig poesifestival og flere matfestivaler, foruten også andre kulturelle hendelser.[1] Den var en havn i tudortiden og ble gitt status som borough i 1529 av kong Henrik VIII. Dens historiske bygninger omfatter en møtesal (moot hall) fra 1500-tallet og et martellotårn fra tiden rundt napoleonskrigene.

Rundt en tredjedel av byens eiendommer består av feriehjem.[2] Byen er et turistmål med besøkende som kommer for dens grusstrand som har blått flagg og dens fiskerbuer hvor det daglig blir solgt fisk. Foruten kulturaktiviteter finnes også Aldeburgh Yacht Club. To familiedrevne butikker for fish and chips er listet som blant de beste i Storbritannia.[3] I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 2 466 innbyggere.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet Aldeburgh, som har gitt navn til elven, er av angelsaksisk opprinnelse og har betydningen «gammel borg», men denne borgen, sammen med det meste av byen fra tudortiden, har gått tapt i havet. På 1500-tallet var Aldeburgh en ledende havn, og hadde en blomstrende skipsbyggingsindustri. Francis Drakes skip «Greyhound» og «Pelican» (senere omdøpt til «Golden Hind») ble begge bygd ved Aldeburgh. Flaggskipet til Virginia Company, «Sea Venture», er antatt å ha blitt bygget her i 1608.

Aldeburghs betydning som havn minsket da elven Alde siltet opp og større skip kunne ikke lenger fortøye. Byen fortsatte som hovedsakelig en fiskelandsby fra til 1800-tallet da den fikk ny interesse som et feriested. Mye av den særskilte og til dels snurrige arkitekturen stammer fra denne perioden. Elven har nå en seileklubb og en yachtklubb.

Aldeburgh var den første byen i Storbritannia som valgte en kvinnelig borgermester; Elizabeth Garrett Anderson ble valgt i 1908. Byen var et valgdistrikt for parlamentsvalg fra 1571, med to representanter. Bare deler av innbyggerne, Freemen, hadde stemmerett, og den ble regnet som en råtten valgkrets. Under reformen i 1832 mistet den begge representanter, og ble innlemmet i en større krets.

Skulptur[rediger | rediger kilde]

Scallop-skulpturen.

Ved Aldeburghs strand, en kort avstand nord for byens sentrum, står skulpturen The Scallop («harpeskjellet»), dedikert til Benjamin Britten, som pleide å spasere langs stranden om kvelden. Den ble skapt av rustfritt stål av Suffolk-baserte kunstneren Maggi Hambling. Den 4,6 meter høye skulpturen ble avduket i november 2003.[5] Skulpturen består av to skjell som møtes, hver av dem brukket opp, den øverste delen har bokstaver som perforerer skjellet med teksten: «I hear those voices that will not be drowned» («Jeg hører de stemmer som ikke vil bli druknet»), hvilket er tatt fra Brittens opera Peter Grimes. Skulpturen er ment å behage øyet og sansene, og folk er oppmuntret til å føle på det og se på havet. Skulpturen er likevel kontroversielt hos enkelte lokale som mener at det ha ødelagt stranden.[6] Av den grunn har det blitt vandalisert med graffiti og maling ved minst 13 anledninger i løpet av åtte år, og med forsøk på å få den fjernet ved lovlige midler.[5]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Aldeburghs moot hall, møtesal, er en bindingsverksbygning som har blitt brukt til byrådsmøter i mer enn 400 år. Den rommer nå også et lokalt museum.

Like ved byen, i landsbyen Snape, holdes det hvert år en festival for klassisk musikk i kulturbygningen Snape Maltings. Aldeburghfestivalen ble grunnlagt i 1948 av Benjamin Britten, Eric Crozier og Peter Pears. Britten og Pears døde i Aldeburgh i henholdsvis 1976 og 1986.

Millicent Garrett Fawcett (1847–1929), kvinnesakskvinne, intellektuell, politiker og fagforeningsleder, feminist og forfatter, ble født i Aldeburgh.

Dikteren George Crabbe (1754–1832) ble født i byen, og Aldeburgh inspirerte hans dikt «The Village» og «The Borough». Sistnevnte inneholder fortellingen om en fisker ved navn Peter Grimes, som Benjamin Britten baserte sin opera på.

Stranden fikk i 2005 blått flagg. Rett sør for den ligger Orford Ness, som er et populært camping- og fiskested og kan nås via en tursti fra Aldeburgh.

Rett nord for byen, nær Leiston, ligger Sizewell atomkraftverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aldeburgh Town Council.
  2. ^ Brown, Griselda Murray (1. mars 2013): «Follow the music», Ft.com.
  3. ^ Newsham, Gavin (10. februar 2002): «Top 10 chip shops», The Guardian (London). Arkivert fra originalen den 14. april 2010
  4. ^ ««Town population 2011»». Arkivert fra originalen 14. mars 2016. Besøkt 27. februar 2016. 
  5. ^ a b Barnes, Jonathan (5. januar 2012): «Aldeburgh: Scallop vandal fails to cover their tracks» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., East Anglian Daily Times.
  6. ^ «The Aldeburgh Scallop: Have your say!». BBC Suffolk 8. november 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]