Alde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Alde, også kjent som Ore på sør- og vestbredden, er en bred elv med tidevann i Suffolk i England. Den har sitt opphav i samme område som Blyth renner fra, nær Laxfield.

Ved Snape blir den bredere, men fortsetter å slynge seg gjennom landskapet. Den renner så østover et lite stykke, og der den vender sørover deler den seg og renner på begge sider av Havergate Island.

Den renner så langs kysten; området som er skilt fra resten av Suffolk er Orford Ness, som er et populært camping- og fiskeområde. Langs elven finner man dels myrlandskap og dels grus- og sandstrender. Store deler av området rundt det siste stykket av elven eies av National Trust, og kalles Orford Ness National Nature Reserve. Før National Trust tok over området ble det brukt til hemmelige militære tester av radar. Den øvre delen av elven eies av Alde and Ore Association, og inngår i Suffolk Coast and Heaths AONB, et Area of Outstanding Natural Beauty.

Aldeburgh har navn etter elven. Rett sør for denne byen vender Alde sørover mot havet. Elven var grunnlag for byens rikdom i tudortiden, da den hadde en innbringende skipsindustri. I 1588 ble fire skip ble sendt ut for å møte den spanske armada fra fjorden elven danner der den møter havet. Etter at elven mudret til møtte skipsindustrien nedgangstider ettersom større skip ikke lenger kunne seile der. En yachtklubb har nå sin havn i fjorden.