CAM-fotosyntese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

CAM-fotosyntese (engelsk: Crassulacean acid metabolism), eller CAM-metabolisme som det også kalles, er en spesiell type fotosyntese som finner sted hos såkalte CAM-planter. Denne tilpasningen gjør at slike planter kan leve under vanskelige forhold med tanke på blant annet CO2 -og vanntilgang.

For å binde karbondioksid kreves NADPH og ATP, og disse skapes i den delen av fotosyntesen som blir kalt lysreaksjonen. CAM-plantene løser denne utfordringen ved at de i tillegg til enzymet RuBisCO også har PEP-karboksylase-enzymet. Begge disse enzymene er aktive i Calvinsyklusen, der de binder karbondioksid til et organisk molekyl. Men RuBisCO har i tillegg til karbondioksid også muligheten til å binde oksygen fast til en karbonforbindelse (ribulose-1,5-difosfat). PEP-karboksylase kan kun binde karbondioksid og er dermed mer effektiv i karbonfikseringen. Siden CAM-plantene har dette enzymet, betyr det at de binder karbondioksid om natta ved hjelp av PEP-karboksylase og frigjør den på dagtid til enzymet RuBisCO. På denne måten drives det effektiv fotosyntese (CAM-fotosyntese) selv om spalteåpningene er lukket. Optimumstemperaturen for denne typen fotosyntese er 30-35 °C. Det som dermed skiller CAM-plantene fra C4-plantene er at CO2-bindingen og mørkereaksjonen hos de førstnevnte er atskilt i tid, mens de samme prosessene hos C4-plantene er atskilt i forskjellige celler (mesofyllceller og slireceller).

Siden CAM-plantene har PEP-karboksylase i tillegg til RuBisCO, skjer det minimalt fotorespirasjon (binding av O2 ved hjelp av RuBisCO).

Se også[rediger | rediger kilde]