Admittans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Admittans er den inverse størrelsen til impedans.


Admittans kan kalles vekselstrøms-ledningsevne.
Admittans har betegnelsen Y og måles i Siemens [S] eller Mho.
Se impedans.

Forsøk på folkelig forklaring på admittans[rediger | rediger kilde]

Likestrøm[rediger | rediger kilde]

Den mest grunnleggende regelen i elektrisiteten er Ohms lov som beskriver forholdet mellom likespenning og likestrøm over en kjent motstand. Motstand er spenning delt på strøm. Hvis vi i stedet snakker om ledningsevne over motstanden, snur vi den brøken på hodet, og får den inverse verdien, som blir strøm delt på spenning.

Vekselstrøm[rediger | rediger kilde]

Når vi går over til vekselstrøm med stadig økende svingehastighet / frekvens, og det som skaper motstanden ikke er en ren motstand, men kanskje en kondensator eller spole, vil motstanden variere med frekvensen. Spolen slipper igjennom mye vekselstrøm ved lave frekvenser, og kondensatoren slipper igjennom mye ved høye frekvenser. Impedansen kan vi da sammenligne med motstanden, men vi må vite frekvensen før vi finner hvor mange ohm det er, eller så tar vi vekselstrøm delt på vekselspenning, som blir impedans i Ohm. Hvis vi heller vil snakke om ledningsevne for vekselstrømmen kaller vi det admittans, og snur brøken på hodet, til den inverse verdien, på samme måte som ovenfor med vekselstrømmen delt på vekselspenningen og får admittans i antall Siemens.

Koaksialkabler og noen andre linjer er slik at de har evne til å overføre vekselstrøm i et visst forhold til vekselspenningen, som kalles (impedans) over et stort frekvensområde. Vanligvis oppgir vi verdien på kabelen med impedansen i Ohm, men vi kunne like gjerne oppgitt den med admittans i Siemens. Denne impedansen er noe annet enn tapet i kabelen som ikke regnes som motstand, men som tap i dB/m (desiBel pr. meter).

Hvis en vekselstrøm/vekselspenning går fra en linje/kabel med en gitt impedans, over i en annen linje med en annen impedans, må vi ha en transformator som for eksempel øker vekselspenningen og reduserer vekselstrømmen. Denne forandringen av impedansen kan sammenlignes litt grovt med giret på en bil som reduserer antall omdreininger pr sekund og øker kraften.

Impedans og admittans kan også sees i sammenheng med faseforskyvning.

Bruk innen elektro[rediger | rediger kilde]

Når impedanser er koblet i parallell vil bruk av admittans, i stedet for impedans, som oftest føre til enklere matematiske uttrykk, men alt som kan regnes ut ved hjelp av admittans kan også regnes ut ved hjelp av impedans.

I en elektrisk krets der G=1/R er konduktansen, der R er elektrisk motstand og B=1/X er susceptansen, er X reaktansen. Når det går elektrisk strøm gjennom ein admittans går noe av energien tapt i konduktansen, ved at den går over til termisk energi. Susceptansen lagrer energi midlertidig; denne energien går ikke tapt og blir ført videre til kretsen.