Adam Kozłowiecki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adam Kozłowiecki
Cardinal Adam Kozlowiecki.png
Født1. april 1911[1]Rediger på Wikidata
RzeszówRediger på Wikidata
Død28. september 2007[1][2]Rediger på Wikidata (96 år)
LusakaRediger på Wikidata
Gravlagt LusakaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prest (1937–)[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørkors av Republikken Polens fortjenstordenRediger på Wikidata
Våpenskjold
Adam Kozłowieckis våpenskjold

Adam Kozłowiecki S.J. (født 1. april 1911 i Huta Komorowska i Polen, død 28. september 2007 i Lusaka i Zambia) var en av Den katolske kirkes kardinaler, og var erkebiskop av Lusaka i Zambia. Under annen verdenskrig satt han likesom mange andre polske kirkefolk i tysk konsentrasjonsleir.

Adam Kozłowiecki trådte etter vanlig skolegang inn i jesuittordenen og studerte katolsk teologi og filosofi. I 1937 mottok han prestevielsens sakrament. To år etter ble han og 24 andre jesuittprester arrestert av Gestapo i Kraków og ført til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Seks måneder senere ble de ført til konsentrasjonen ved Dachau utenfor München, etter det ble tysk politikk å konsentrere alle katolske geistlige fortrinnsvis på ett sted blant annet for å motvirke deres virkning på medfanger og de mindre hardbarkede av leirvaktene. Han forble i Dachau resten av annen verdenskrig. Etter at amerikanerne hadde befridd Dachau, ble han sendt til det området i daværende Nord-Rhodesia (i dag Zambia) der de polske jesuitter hadde det sjelesørgeriske tilsyn. Der virket han som prest og lærer. I 1950 ble han utnevnt til administrator av det nyopprettede daværende apostoliske prefektur med sete i Lusaka. Fem år etter ble Kozłowiecki bispeviet, og fortsatte som leder av det som da var blitt «forfremmet» til apostolisk vikariat. I 1959 ble han den første erkebiskop av det nyopprettede erkebispedømme Lusaka.

I 1969 trådte han til side for å berede plass for utnevnelse av en zambier til dette embedet. Han fortsatte imidlertid å virke som prest i Zambia.

I 1998 kreerte pave Johannes Paul II ham til kardinal, med Sant'Andrea al Quirinale som tittelkirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]