Tormod Granheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tormod Granheim
TormodGranheim.png
Født17. sep. 1974Rediger på Wikidata (48 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Eventyrer og foredragsholder
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Tormod Granheim (født 17. september 1974 i Trondheim) er en norsk eventyrer, forfatter, fotograf og foredragsholder. Han er best kjent for verdens første skitur utfor Mount Everests 3 km høye nordvegg via en sektor som bare hadde blitt klatret av en håndfull klatrere gjennom tidene.

Han har også klatret og kjørt ski fra fjellene Mauna Kea, Mauna Loa (2009), Chimborazo, Cotopaxi (2008), Cho Oyu (2004)[1], Muztagh Ata, Kuksay Peak (2003), og Aconcagua (2002). Siden 1999 har han brukt Chamonix som base for skisatsningen sin. Han beskriver Mont Blanc-massivet som den perfekte treningsarena for ekstremskikjøring på større fjell. Han har utviklet en svært rask klatrestil og har norsk fartsrekord til topps på mange fjell inkludert Mount Everest.

På ski fra toppen av Mount Everest[rediger | rediger kilde]

Våren 2006 reiste Tormod Granheim med Tomas Olsson og fotograf Fredrik Schenholm til Tibet med mål om å bli de to første til å kjøre ski ned fjellets nordvegg (ca. 3 km høy med en gjennomsnittlig helning på 55°).

Granheim klatret fra Advanced Base Camp til topps på 24 timer, en distanse som normalt tar klatrere 4-5 dager å tilbakelegge. På vei ned Norton-couloiren brakk Olsson en ski, og falt senere 1700 meter da et rappellfeste røk på omkring 8500 meters høyde. Granheim fortsatte skituren, og lyktes fire dager senere å finne den omkomne Olsson. Etter bestigningen organiserte han tidenes første helikopterredning på den tibetanske siden av Everest. Han skrev boken På ski fra Everest om ekspedisjonen.[2]

Med sivflåte over Atlanterhavet[rediger | rediger kilde]

Sommeren 2007 reiste Tormod Granheim med sivflåten Abora3 fra New York i USA til Pontavedra i Spania. Formålet var å bevise at det er mulig å seile på tvers av havet både østover og vestover med oldtidens teknologiske nivå. Som kjent seilte Thor Heyerdahl i 1970 Ra2 fra Safi i Marokko til Barbados. Seilasen med Abora3 baserer seg på havstrømmer og fremherskende vindretning, men utfordringen ligger først og fremst i at værforholdene i Nord-Atlanteren er mindre forutsigelige enn på den sørlige ruten Heyerdahl fulgte.

På ski fra verdens tre høyeste fjell[rediger | rediger kilde]

I følge med fotograf Fredrik Schenholm, som også er geolog, klatret Granheim og kjørte ski fra Mauna Kea og Chimborazo. Sammen med Mount Everest utgjør disse fjellene verdens tre høyeste fjell i geologisk perspektiv.

Alle 4000-metere i Alpene[rediger | rediger kilde]

Tormod Granheim er den første i Norden[3] som har gjennomført bestigninger til alle 82 topper over 4000 meter i Alpene. Han ble kåret til Årets Eventyrer for denne prestasjonen[4].

Bøker[rediger | rediger kilde]

 • På ski fra EVEREST, 2006
 • SPOR, 2009
 • Alpenes 4000-metere, 2017

Filmer[rediger | rediger kilde]

 • Abora3 over nord-Atlanterhavet, for ZDF, 2007/8
 • Bergtatt av Everest, produsert med Sherpa film for NRK, 2007
 • Eventyret på Muztagh Ata, produsert med Hess-Bolstad for TV2, 2004
 • Aconcagua, produsert av ROC Media for ZTV 2002

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Fardal, Eirik (1. oktober 2004). «Nordmann på ski fra 8200 m.o.h.». Aftenposten. «— Jeg valgte å kjøre en linje ganske langt til venstre på fjellet og kunne dermed gjøre en tauløs nedkjøring, noe jeg hele tiden hadde drømt om, sier eventyreren» 
 2. ^ Sande, Erlend (16.05.2016). «– Det ble den verste dagen i mitt liv». Fri Flyt. «– Da vi kom på toppen, trodde jeg det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg trodde det var den fineste dagen i livet mitt, sier Tormod Granheim.» 
 3. ^ «Tormod nøyde seg ikke med bare en topp». TV 2. Besøkt 17. oktober 2016. 
 4. ^ «Han er kåret til årets eventyrer». www.dn.no (norsk). Besøkt 4. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]