Acer duplicatoserratum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acer duplicatoserratum
Nomenklatur
Acer duplicatoserratum
Hayata
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekta
Økologi
Habitat: fjellskog
Utbredelse: midtre Kina, Taiwan

Acer duplicatoserratum er en lønneart fra Øst-Asia.

Den er et lite, løvfellende tre. Unge kvister er glatte eller slikehårede, men alltid glatte når de er eldre. Bladene har hjerteformet grunn, 5–7 fliker, en lengde på 2,3–10 cm og en bredde på 3–10 cm. Begge bladsidene er hårete, spesielt langs nervene. Bladranden er dobbelt sagtannet, og bladstilken er 1,5–5 cm lang. Blomsterstanden er til å begynne med tett håret. Blomstene er små og har 5 svakt purpur begerblad og 4 hvite kronblad. Fruktene er samaraer som sitter parvis i en stump vinkel.

Acer duplicatoserratum ligner på viftelønn (Acer palmatum) fra Japan og Korea, men artene kan skilles på at A. duplicatoserratum har håret fruktknute. Arten er ganske variabel og ble tidligere delt i to varieteter: var. duplicatoserratum fra Taiwan med hårete bladstilk og var. chinense fra Fastlands-Kina med glatt bladstilk. Chang & Woo (2011) mener at det ikke er grunnlag for å skille mellom disse varietetene, og de mener også at A. ceriferum og A. linganense skal betraktes som synonymer for A. duplicatoserratum.

Utbredelsen omfatter Taiwan og de kinesiske provinsene Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Hunan, Shaanxi og Hubei. Arten vokser i fjellene 700–1300 moh., og på Taiwan opptil 2000 moh.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]