Viftelønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viftelønn
Kultivaren 'Kagero'
Kultivaren 'Kagero'
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acer palmatum
Thunb.
Norsk(e) navn: viftelønn
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: lønneordenen
Familie: lønnefamilien
Underfamilie: Hippocastanoideae
Slekt: lønneslekta
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: Japan, Sør-Korea

Viftelønn (Acer palmatum) er en lønneart fra Øst-Asia.

Når den vokser vilt, er den et løvfellende tre som blir opptil 15 m høyt. Dyrkede planter er som regel 1–3 m høye busker der høyden avhenger av sorten. Barken er glatt og grågrønn eller lysebrun. Bladene er nesten runde i omkrets med en lengde på 3–6 cm og en bredde på 4–8 cm. De har en hjerteformet til nesten kileformet grunn og 5–7 fliker som er innskåret til midt på bladet. Bladranden er uregelmessig dobbelt sagtannet, og bladstilken er 2–6 cm.

Trærne har tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci). Blomstringen skjer i april–mai samtidig med løvsprett. Blomsterstanden er halvveis hengende og 3–4 cm lang med 10–20 blomster. Blomstene har 5 purpurrøde begerblad, 5 lysegule til hvitrosa kronblad og 8 pollenbærere. Fruktknuten er glatt. Fruktene er 1,5 cm lange samaraer som sitter parvis i en stump vinkel. De er modne i september.

Vill viftelønn er ganske variabel og deles i flere varieteter og underarter. I sørvestlige Sør-Korea og på de japanske øyene Honshu, Shikoku og Kyushu vokser var. palmatum. To andre former er endemiske for Japan, var. amoenum og subsp. matsumura. Nærstående former fra midtre Kina og Taiwan regnes nå til en egen art, Acer duplicatoserratum. En tredje art i dette komplekset er korealønn (Acer pseudosieboldianum) fra Korea, Nord-Kina og Russlands fjerne østen.

Viftelønn er meget vanlig dyrket som prydbusk i alle tempererte strøk. Den kan forveksles med japanlønn (Acer japonicum), som er litt sjeldnere dyrket. Viftelønn er den minst hardføre av de to, og i Norge kan den dyrkes til herdighetssone 3 eller i kyststrøk herdighetssone 4. Det finnes mer enn 250 kultivarer med ulik vekstform, bladfarge og bladform. Den blir ofte brukt til bonsai.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]