Abu Rayhan Biruni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Birunis tegning av månefasene

Abu Rayhan Biruni (fød 15. september 973, død 13. desember 1048) var fra Persia (dagens Iran). Han var forfatter, matematiker, dikter og geolog. Han ble født Khwarazm nordøst i dagens Khiva i Usbekistan. Han studerte matematikk og astronomi under Abu Nasr Mansur.

Birunis bidrag til matematikken besto blant annet i teoretisk og praktisk aritmetikk, irrasjonelle tall og metoder for å løse ligninger.

Hvor mange hvetekorn?[rediger | rediger kilde]

Biruni var en av de fremste matematikere innenfor den islamske verden. I tillegg til sine mange lærebøker er han kjent for å ha løst et matematisk problem som krevde et regnestykke med lange tallrekker. Spørsmålet gikk ut på hvor mange hvetekorn som skulle til dersom det ble lagt ett korn på den første ruta på et sjakkbrett, og tallet deretter ble fordoblet for hver ny rute, slik at det var to korn på den andre ruta, fire på det neste og så videre. Ettersom et sjakkbrett har 64 ruter, ble svaret ikke mindre enn 18 446 774 073 709 551 615.


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)