Iraj Mirza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iraj Mirza
Fødtoktober 1874Rediger på Wikidata
Tabriz
Død14. mars 1926[1]Rediger på Wikidata
Teheran
BeskjeftigelseLyriker, oversetter, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetQajar Iran
GravlagtZahir-od-dowleh cemetery

Jalalol-mamalek Iraj Mirza (persisk: جلال‌الممالک ایرج میرزا, født oktober 1874 i Tabriz i Iran, døde 14. mars 1926 i Teheran) var en persisk dikter og samfunnskritikker.

Iraj Mirza var sønn av prins Gholamhosein Mirza som regjerte under Qajar-dynastiet. Han hadde god utdannelse, reiste mye til Europa og kunne en rekke språk, som arabisk, fransk, tyrkisk og russisk. I voksen alder fikk han seg en rekke lukrative stillinger innen offentlige sektorer, men som skribent er han mest kjent for sine moderne og dagligdagse poesi.

I Qajar-tiden ble han svært påvirket av den konstitusjonelle revolusjonen (1906–1911) og endringene i samfunnet på den tiden. Dette fremkommer tydelig i hans poetiske stil. Hans intime og idiomatiske uttrykksform innledet en helt ny trend i persisk poesi, som noen kritikere har referert til som "den journalistiske stilen”. Det var hans enkle språk i poesien som skal ha gjort ham til “the most sweet-spoken poet of our time”. Denne stilen skal ha påvirket en rekke poeter i tiden etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ pantheon.world, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]