Obeyd Zakani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Obeyd Zakani
Født1301Rediger på Wikidata
Qazvin
Død1371[1]Rediger på Wikidata
Shiraz
BeskjeftigelseSkribent, lyriker Rediger på Wikidata

Najmoddin Obeyd Zakâni (persisk: عبید زاکانی) født 1301 i Qazvin i det nåværende Iran, død 1370 i Qazvin) var en persisk dikter. Han skrev lyrikk og satire i den timuridiske perioden. Obeyd studerte i Shiraz og var ansatt som hoffpoet under kong Abu Eshaqs styre, men han reiste tilbake til Qazvin og der døde han i 1370. Obeyd har blitt berømt for sin poesi, som inneholder en god slump med humor og satire.

Mus og katten[rediger | rediger kilde]

Den historien som har gjort ham aller mest kjent er den lyriske beretningen om Mush-o Gorbe (Mus og katten). Historien er om en katt som synder ved å drepe en rekke mus. Han ber om nåde og lover å bli en asket. Når denne beskjeden når frem til musene, blir de overlykkelige og tror umiddelbart at de vil oppnå fred med kattene. Derfor bestemmer de seg for å møte katten og forsones med ham. Det viser seg å være en stor tabbe. Katten har bevisst bedt om nåde i moskeen, slik at musene skulle tro at han har angret seg. Dette var et påskudd for å lokke de uskyldige små til kattens matfat. Gjennom denne historien forsøker Obeyd å vise hvordan religiøse og asketiske menn kan utføre hyklersk handlinger. Disse sammenligner han med katten som i det ene øyeblikket ber om tilgivelse og nåde, og i det andre øyeblikket synder igjen. Musene er symbolet på uskyldige liv som går tapt i de grådiges hender.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LIBRIS, oppført som Obeid Zakani, SELIBR 104733, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • E.G. Browne. Literary History of Persia. (Four volumes, 2,256 pages, and twenty-five years in the writing). 1998. ISBN 0-7007-0406-X
  • Jan Rypka, History of Iranian Literature. Reidel Publishing Company. 1968 OCLC 460598. ISBN 90-277-0143-1
  • Ali Muhaddis & Bo Utas, The Mice and the Cat, RAAS Reports on Asian and African Studies, 3, Uppsala, 2011. (svensk og engelsk oversettelse)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelske oversettelser