Mahmud av Ghazni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mahmud av Ghazni
Mahmud and Ayaz and Shah Abbas I.jpg
Født2. nov. 971Rediger på Wikidata
Ghazni, Samanid EmpireRediger på Wikidata
Død30. apr. 1030[1]Rediger på Wikidata (58 år)
Ghazni, GhaznavidRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KongeRediger på Wikidata
Embete
Far Sebük TeginRediger på Wikidata
Søsken Ismail of GhazniRediger på Wikidata
Barn Mas'ud I of Ghazni, Muhammad ibn Mahmud, Abd al-Rashid ben MahmudRediger på Wikidata

Sultan-Mahmud-Ghaznawi.

Mahmud av Ghazni (tyrkisk: Gazneli Mahmut, persisk : محمود غزنوی – Mahmud-e Ghaznawī) (født 2. oktober 971, død 30. april 1030), også kjent som Yāmīn al-Dawlah Mahmud (fullstendig navn: Yāmīn al-Dawlah Abd al-Qasim Mahmud Ibn Sebük Tegīn) var den mest fremtredende herskeren av Ghaznavid-dynastiet (977–1186), som på sitt mest omfattende strakk seg fra dagens Iran til Sentral-Asia og det vestlige India. Han var av tyrkisk opprinnelse [2]. Han styrte fra 997 til sin død i 1030.

Mahmud styrte den tidligere provinsbyen Ghazni (nå i Afghanistan) og i de rike områdene i et omfattende rike som strakte seg fra Afghanistan inn i deler av Iran samt Pakistan og regioner i Nordvest-India. Han var også den første hersker som tok tittelen «sultan».

Militære felttog[rediger | rediger kilde]

I 994 gikk Mahmud og faren Sebüktigin, en tyrkisk slave[3], som generelt anses som grunnleggere av Ghaznavid-dynastiet, med i erobringen av Khorasan fra opprøreren Fa'iq, med bistand fra samanidenes Emir, Nuh II. I løpet av denne perioden ble samanidenes stat svært ustabil, med skiftende politise forhold og ulike fraksjoner. Lederblant dem var Abu'l-Qasim Simjuri, Fa'iq, Abu Ali, og general Behtuzun, som også stod Buyid- og Qarakhanid-dynastiene nært.

Konsolidering[rediger | rediger kilde]

Mahmud av Ghazni grav i 1848.

Sultan Mahmuds første kampanje var mot Qarakhanid-riket, som kontrollerte den nordlige delen av hans rike. Etter nederlaget gikk han i allianse mellom seldsjukkene som var et sunni-muslimsk dynasti i Sør-Soghdia, og Khoresm som hjalp ham med å sikre nord et diplomati i 998. I 999 engasjerte samanide-lederen 'Abd al-Malik II seg i fiendtligheter med Mahmud over Khorasan etter politiske allianser flyttet under et nytt samanidenes emir. Disse styrkene ble beseiret da Qarakhanids under Nasr Khan invaderte dem fra nord. Han ønsket de en allianse som ble grunnlagt gjennom sitt ekteskap med Nasr Khans datter.

Multan og hinduistiske Shahi kamper[rediger | rediger kilde]

Sultan Mahmud sine første kamper mot sør var mot Ismaili fatimidenes riket ved Multan i et forsøk på å skaffe seg politisk gunst og anerkjennelse med Abbassid kalifatet engasjerte han med fatimidene andre steder. På dette tidspunktet forsøkte Raja Jayapala de hinduistiske Shahi -dynastiet i ( Lahore og Kashmir) forsøkte å få hevn over en tidligere militært nederlag på Mahmuds far, som hadde kontrollert Ghazni i slutten av 980 og hadde kostet Jayapala omfattende område. Han samlet en mektig hær med krigere som sto overfor et uheldig nederlag.

Mahmud hadde allerede hatt et forhold til ledelsen i Balkh gjennom ekteskap. Den lokale Emir Abu Nasr Mohammad, tilbød sine tjenester til Sultan og hans datter og til Mahmud sønn. Etter Nasr død ble Mahmud brakt under Balkh sin ledelse. Denne alliansen hjalp ham under sine ekspedisjoner i Nord-India. De senere invasjoner fra Mahmud var spesielt rettet mot templer i byer som disponerte stor rikdom og hadde økonomiske og ideologiske tyngdepunkt for hinduer.

Politiske utfordringer[rediger | rediger kilde]

De siste fire årene av Mahmud sitt liv ble tilbrakt konkurrerende med tilstrømningen av huz tyrkiske heste stammer fra Sentral-Asia og med Buyid dynastiet og opprør ved Seljuqs. Opprinnelig ble seldsjukkene slått tilbake av Mahmud og trakk seg tilbake til Khoresm men Toğrül og Cagri førte dem til fange ved Merv (Oasen kalt silkeveien) og Nishapur som lgger ved foten av Binaludfjellene (1028–1029). Senere hadde de gjentatte ganger plyndret og handlet territorium med hans etterfølgere over Khorasan og Balkh og til og med herjet Ghazni i 1037.

Sultan Mahmud døde den 30. april 1030. Hans gravsted ligger i Ghazni i moderne Afghanistan.

Se også[rediger | rediger kilde]

Romanifolket

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Mahmud von Ghazni, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id mahmud-von-ghazni, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://global.britannica.com/EBchecked/topic/358248/Mahmud
  3. ^ http://global.britannica.com/EBchecked/topic/358248/Mahmud

Kilder[rediger | rediger kilde]