Hopp til innhold

A Game of Thrones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om den engelskspråklige utgaven. Se I vargens tid og Kampen om jerntronen for de norske utgivelsene som utgjør denne boken.
A Game of Thrones
Forfatter(e)George R.R. Martin
SpråkAmerikansk-engelsk, engelsk
SjangerEpisk fantasy, fantasy
Utgitt6. august 1996

A Game of Thrones er første bok i fantasy-serien En sang om is og ild (engelsk originaltittel: A Song of Ice and Fire) av den amerikanske underholdningsforfatteren George R.R. Martin (født 1948). Boka ble opprinnelig utgitt i 1996. Handlinga foregår i en eventyrlig middelalderverden av rivaliserende herskere. Synsvinkelen i fortellinga varierer; i hvert kapittel blir historien fortalt gjennom én av skikkelsene i boka. På norsk er boken blitt delt i to: I vargens tid og Kampen om jerntronen, begge gitt ut av Vendetta Forlag i 2011.

Romantittelen har gitt navn til flere kommersielle sideprodukter til bokserien, deriblant et samlekortspill, brettspill og rollespill. Boka er dessuten dramatisert av det amerikanske fjernsynsselskapet HBO i den første sesongen av TV-serien Game of Thrones som hadde premiere i USA 17. april 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i en oppdiktet verden som er tydelig påvirket av samfunnsliv og forhold i den europeiske middelalderen og de engelske rosekrigene på 1400-tallet. I motsetning til vår virkelige verden, er ikke sommer eller vinter sesongavhengig, men kan vare i årevis. I tillegg finnes magi og overnaturlige skapninger.

Mesteparten av handlingen finner sted på kontinentet Westeros. For mange hundre år siden bestod Westeros av syv uavhengige kongedømmer, som nå er samlet under én trone og styres fra hovedstaden Kings Landing. På tronen sitter kong Robert Baratheon, etter å ha avsatt den tidligere kongen Aerys Targaryen. Ved sine side har han dronning Cersei Lannister og sin Høyre Hånd. Boken starter med at Robert besøker sin gamle slagkamerat Eddard Stark i Winterfell for å la Eddard overta plassen til den nylig avdøde Høyre Hånden hans Jon Arryn. Eddard misliker tilbudet men velger likevel å bli med til Kings Landing for å assistere kongen i rådet og representere ham i ulike sammenhenger.

Samtidig bygger det seg opp en trussel på et annet, østlig kontinent. Den avsatte kongen Aerys tilhørte en ætt som hevdet å ha drageblod i årene og derfor giftet søster med bror for å ikke blande sitt edle blod med alminnelige mennesker. Etter at han og sønnen Rhaegar ble drept i avsettelsen, ble hans to gjenværende barn, Viserys og Daenerys, nødt til å flykte i eksil. Den nå voksne Viserys ønsker å hevne alle som forrådte familien hans, og gifter bort sin 13 år gamle søster til Khal Drogo, krigerhøvdingen for det nomadiske hestefolket Dothraki, mot løfte om militær støtte for å invadere Westeros.

Langt mot nord i Westeros ligger Castle Black, hovedtårnet langs den store Ismuren som beskytter menneskeheten mot de sagnomspunne The Others, en fremmed rase som nesten ødela hele verden for tusenvis av år siden. Selv om ingen siden har sett The Others, blir Ismuren bevoktet av et brorskap kalt The Night's Watch som holder evig vakt. I tillegg til undertoner av opprør og krig i Westeros, en hevnlysten «drage» i de østlige landområdene, ulmer også en overnaturlig fare fra bak den gigantiske Ismuren i nord.

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

Historien til hver person i listen nedenfor blir fortalt fra en annen persons standpunkt. Boken presenterer de åtte hovedpersonenes perspektiver. På denne måten blir leserne kjent med tankegangen og meningene deres.

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

De norske bøkene er kommet innbundet og heftet. Det er to deler av bok én av En sang om is og ild. Det finnes også en versjon med begge bøkene samlet, kalt En sang om is og ild(innheftet).

BA terningkast 5. TA terningkast 6. Trønderavisen terningkast 5. "..en fabelaktig god og underholdende fortelling på et nivå som stiller det meste annet innenfor denne sjangeren fullstendig i skyggen." - Adresseavisen.