En sang om is og ild

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En sang om is og ild
orig. A Song of Ice and Fire
Forfatter(e)George R.R. Martin
SpråkAmerikansk-engelsk, engelsk
SjangerFantasy, episk fantasy
Utgitt1996
ForlagBantam Books, HarperCollins, Gigamesh, J'ai Lu, Gigamesh, Leya, AST

En sang om is og ild (orig. A Song of Ice and Fire) er en serie fantasy-bøker skrevet av den amerikanske science fiction- og fantasyforfatteren George R.R. Martin. Den første boken, A Game of Thrones, ble først utgitt i 1996, men den norske oversettelsen utkom ikke før i 2011, utgitt av Vendetta Forlag. Til nå er det utgitt fem bøker i serien, som ventes å bli på totalt sju bøker.

Serien har gjort stor suksess, og har på verdensbasis solgt over 15 millioner eksemplarer.[1] Bøkene har blitt omgjort til både TV-serie, brettspill og videospill.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Fem bøker har per august 2022 blitt sluppet i den opprinnelige, engelskspråklige serien og ytterligere to bøker er planlagt. De fem utgitte bøkene er oversatt til norsk, og er fordelt på to utgivelser per originalbok.

Norsk tittel Originaltittel Utgivelsesår
I vargens tid (Bok 1, del 1), og Kampen om jerntronen (Bok 1, del 2) A Game of Thrones 1996 (norsk utgave 2011)
Kongenes kamp (Bok 2, del 1) og Dragenes dronning[2] (Bok 2, del 2) A Clash of Kings 1998 (norsk utgave 2012)
Stål og snø (Bok 3 Del 1) og Blod og gull (Bok 3, del 2) A Storm of Swords 2000 (norsk utgave 2013)
Kråkenes gilde (Bok 4, del 1) og Jern og sand (Bok 4, del 2) A Feast for Crows 2005 (norsk utgave høst 2013 og vår 2014)
Drømmer og støv (Bok 5, del 1) og Dragenes dans (Bok 5, del 2) A Dance with Dragons 2011 (norsk utgave høst 2014 og vår 2015)
ikke kunngjort The Winds of Winter ikke utgitt, ukjent utgivelsesdato
ikke kunngjort A Dream of Spring ikke utgitt, ukjent utgivelsesdato

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i en fiktiv verden, som er inspirert av middelalderen og Rosekrigene. I motsetning til vår verden, er ikke sommer eller vinter sesongbetont, men kan vare i årevis. I tillegg eksisterer magi og overnaturlige skapninger.

Mesteparten av handlingen finner sted på kontinentet Westeros. For mange hundre år siden bestod Westeros av syv uavhengige kongedømmer, som nå er samlet under én trone som styres fra hovedstaden Kongshavn. Etter Kong Robert Baratheons død blir landet kastet ut i en blodig borgerkrig, der tre tronpretendenter gjør krav på tronen. Roberts 13 år gamle sønn, Joffrey, blir støttet av familien Lannister, sin morsætt, mens begge brødrene til den avdøde kongen, Lord Stannis og Lord Renly Baratheon, hevder at de har større rett til den. Samtidig går to av tronens vasaller, Robb Stark fra Nord og Balon Greyjoy fra Jernøyene, til krig for å sikre sine vasaldømmer uavhengighet. Krigføringen partene imellom føres på slagmarken, men like viktig blir maktspillet bak kulissene – hvor allianser dannes og brytes.

Samtidig, oppstår en potensiell trussel på det østlige kontinentet Essos. For femten år siden avsatte Kong Robert, Aerys Targaryen, den siste konge i en rekke av despotiske eneherskere. Hans to barn, Viserys og Daenerys, måtte flykte i eksil etter at hans tredje barn og arving Rhaegar ble drept i slaget ved Treforken. Den nå voksne Viserys ønsker hevn over alle som forrådte hans familie, og gifter bort sin tretten år gamle søster til krigshøvdingen Khal Drogo av det nomadise hestefolket Dothrakier, mot løftet om militær støtte for å invadere Westeros og vinne tilbake tronen.

Langt mot nord i Westeros ligger Sorthold, hovedtårnet langs den store muren som beskytter kongedømmet mot de legendariske «De andre», en fremmed rase som nesten ødela hele verden for tusenvis av år siden. Selv om ingen siden har sett «De andre», er muren bemannet av et brorskap kalt «Nattevaktene» som holder evig vakt. Kort tid før Eddard Starks uekte sønn, Jon Snø, blir medlem av Nattevaktene, kommer «De andre» tilbake. Dersom de angriper muren, kan de igjen true kongeriket med utslettelse. Men Westeros' føydalherrer er for opptatt med borgerkrigen til å følge med på faren som truer fra Nord. Frykten for «De andre» har fått befolkningen bak Is-muren, kalt «Skrælinger», til å samles under en konge for å bekjempe Nattevakten og komme seg vekk for å oppnå trygghet.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

På verdensbasis har serien blitt oversatt til mer enn 20 språk, og er solgt i over syv millioner eksemplarer. «A Feast for Crows» gikk rett til topps på New York Times bestselgerliste.[3]

HBO-adapsjon[rediger | rediger kilde]

Se Game of Thrones (TV-serie)

En TV-adapsjon av bøkene er igangsatt av HBO. Hver sesong er ment å skulle dekke en bok, men sesong 3 og 4 er derimot halve første og halve andre del av bok 3 «A Storm of Swords». I skuespillergalleriet finner man blant annet Sean Bean i rollen som Eddard Stark, Peter Dinklage som Tyrion Lannister, Emilia Clarke som Daenerys Targaryen, Jason Momoa som Khal Drogo og Charles Dance som Tywin Lannister.

Andre adapsjoner[rediger | rediger kilde]

Dynamite Entertainment skapte en tegneserie basert på George R. R. Martins andre bok i sagaen En sang om is og ild, Kampen om jerntronen. Tegneserien er en adapsjon av boken, ikke TV-serien.[4]

Et Game of Thrones-videospill utgitt i desember 2014 på Android, iOS, Microsoft Windows, OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 and Xbox One. Spillet ble utviklet av Telltale Games og følger et episodisk format som finnes i andre Telltale-titler.[5]

Microgaming har utgitt Game of Thrones Online Slot, et casinospill. Slot spillet har 5 hjul med en bakgrunn av jern og stein. Høye spillkort som J, Q, K og A ser ut som smidd av stål, og de andre symbolene består av fire skjold med familie emblemene av Baratheon, Stark, Lannister, og Targaryen.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. mars 2012. Besøkt 25. september 2011. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. desember 2012. Besøkt 17. desember 2011. 
  3. ^ 'A Fantasy Realm Too Vile For Hobbits', New York Times article, desember 2005.
  4. ^ «More Game of Thrones Comics – A Clash of Kings Gets an Adaption in June» (engelsk). The Beat. 29.11.2018. 
  5. ^ «YOUR FIRST LOOK AT THE GAME OF THRONES VIDEOGAME TRAILER» (engelsk). Wired. Besøkt 29.11.2018. 
  6. ^ «Game of Thrones Slot Machine» (engelsk). JohnnyBet. Besøkt 29.11.2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]